Skolmaten är ett allvarligt samhällsproblem.
Många föräldrar i Mjölby kommun vill ha en förändring på skolmaten (i förskolan, grundskolan och gymnasium!) Barn behöver näring och energi för att fungera, prestera, lära och för att växa. Barnens mat bör vara varierad med fullfeta produkter, mindre socker, fri från tillsatser och ekologiskt så långt det är möjligt. Så på begäran av föräldrarna startade vi en namninsamling, se bifogad bilaga 1, Namninsamlingen.

1.       Vi vill byta ut margariner till smör! Primärt för att Palmolja är huvudingrediens i margarin och vid tillverkning av palmolja skövlas regnskog. Margarin är en industriell smörimitation som har onaturligt hög omega-6-halt. Margariner har en omstridd tillverkningsprocess och livsmedelsverkets analys fann betydande mängder kemikalier T.ex. Hexan och aceton. Flera tillsatser som används i margarin är: emulgeringsmedel, konserveringsmedel, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel, färgämnen och aromämnen. Margariner är statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar. Att kalla margarin för naturlig är både oetiskt och vilseledande. SMÖR är grädde som syras, kärnas och saltas!

2.      Vi vill återinföra mellanmjölken, men helst ha standardmjölk 3% utan att förlora fet ost & riktig grädde 40% Med anledning av att det inte finns någon vetenskaplig grund för att minska på små barns intag av fett. Tar man bort fett minskar intaget av viktiga vitaminer och det ger dålig mättnad. Kliniska studier på fettsnåla råd till barn visar att minskat intag av fett bidrar till ökad fetma. Lättmjölk gör dig mindre lätt

3.      Vi vill ta bort tillsatserna Natriumglutamat/Smakstärkare/Jästextrakt/Maltodextrin Det finns många larmrapporter och många forskare menar att detta är en av de farligaste tillsatserna som används. De stör hjärnans funktion och kan orsaka illamående, sömnproblem, migrän, ADHD, astma, depression, nästäppa mm. Glutamat ökar aptit och minskar mättnadssignaler, I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna. Speciellt barn är extra känsliga. Rimligtvis beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Det är viktigt att undvika glutamater, då de lagras i frontalloberna och hindrar hjärnan att producera GABA signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet.

  • Lättprodukter är dyrare för samma näring och energi. De är bara skenbart billigare eftersom de innehåller högre andel vatten och tillsatser. Se bilaga2 Skolbudget avseende energi från Partille kommun.
  • Barnens hälsa måste gå före föråldrade kostråd och prestige! Många tror felaktigt att det finns en lag som tvingar att följa gamla fettsnåla råd – en missuppfattning Livsmedelsverket själva uppmuntrar.
  • Vi som föräldrar kräver härmed att våra barn får tillgång till exempelvis Bregott och standardmjölk. Bregott är smör och rapsolja med tillsatt salt. Rapsoljan göra den bl.a. mer bredbar.
  • Vi accepterar inte att våra barn tvingas välja lättprodukter och tillsatser som kan vara skadliga för deras hälsa och inlärning. Kostvalet bidrar till förbättrad inlärning, koncentration, lugnare skoldagar och friskare gladare barn! Alla barn stora som små bör få rätten till sin framtida hälsa.

Bifogad bilaga 1 – Namninsamlingen med 131 namn.

Bifogad bilaga 2 – Presentation från mötet med våra politiker 2013-11-21 inkl. Partilles skolbudget avseende energi.

Se artikeln i Corren.se 2013-11-23 här

Mer info:
Mat för barn artiklar
Hur tillverkas margarin
Se videon : Naturlig mat för barn väljs bort när Livsmedelsverket får bestämma

Snabbguide: Fett!

I många kommuner har redan en förändring skett:
Luleå: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5659082
Åre: http://ltz.se/nyheter/are/1.6386536-bregottarendet-i-kommunstyrelsen
Linköping: http://www.kostdoktorn.se/barnen-livsmedelsverket-1-0
Haparanda: http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4376566
Luleå: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7884826
Möndal: http://www.kostdoktorn.se/smor-och-mellanmjolk-tillbaka-pa-fler-skolor2
Stockholm: http://www.dn.se/sthlm/edholm-backar-om-skolornas-smorforbud/
Stockholms stad har valt att behålla valfriheten – självklart ska smör serveras i stadens skolor.http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-heter-smorgas-av-en-anledning_7584888.svd
Eslöv: http://www.skanskan.se/article/20131115/ESLOV/131119575/1005/-/margarinchock-hos-eslovs-skolpolitiker-


Med vänlig hälsning
Eva-Lotta Ryd
Kostråd- och föräldrarådsrepresentant
Lic. Kostrådgivare

Namninsamling via internet lever vidare.

Beslut om medborgarförslaget: Kommunen och föräldrar ha olika syn på naturligmat.