Namninsamling om bättre skolmat i Mjölby kommun

Skolmaten är ett allvarligt samhällsproblem. Många föräldrar vill ha en förändring på skolmaten i förskolan, grundskolan och gymnasium. Barn behöver näring och energi för att fungera, prestera, lära och för att växa. Barnens mat bör vara varierad med fullfeta produkter, mindre socker, fri från tillsatser och ekologiskt så långt det är möjligt. Så på begäran av föräldrarna startade jag denna namninsamling.

Många tror dessutom felaktigt att det finns en lag som tvingar dem att följa gamla fettsnåla råd – en missuppfattning som Livsmedelsverket (SLV) själva uppmuntrar. Genom att fettsnåla kostråd och tillsatsstinna produkter varit centrala, har många drabbats av ökat sockerbehov och en känsla att aldrig vara riktigt mätt och nöjd.

När våra barn serveras dåligt mättande lättprodukter och tillsatser får vi använda vår demokrati till att återställa valfrihet och sunt förnuft! Den här namninsamlingen handlar inte om att skolmaten i Mjölby kommun skulle vara extremt dålig eller att personalen inte vet hur man lagar mat utan den här handlar om att vi vill få bättre råvaror, närproducerade och ekologiska så långt som det är möjligt och Svenskt kött! Skulle en Svensk bonde producera sitt kött på liknande vis som i EU skulle det bli ett polisärende, sådant kött är inte okej att servera i skolan. Utanför Sverige är b.la antibiotika och djurhållningskraven inte dom samma och det finns högre risker att få in multiresistenta bakterier. Kommunen följer Miljöstyrningsrådets baskrav för skolmat men det finns idag behov av att skärpa dessa.

Skolmaten är en komplicerad process där det finns en djungel av regler, upphandlingskrav, vad en portion får kosta och SLV’s råd.
SLV’s har ett samarbete med livsmedelsindustrin som heter Kost & Näring, där deras sponsorer bl.a Margarin tillverkaren Unilever bjuder in till seminarier om kostråd där de pratar om hur de ska hantera “oss pålästa” som har frågor och synpunkter kring skolmaten.
Exempel på Seminarier av Unilever:
2014-11-13 “Hur hanterar vi pålästa patienters krav” Vi ger dig verktyg för att med vetenskap i ryggen argumentera och rekommendera mat. skriver Unilever (Jag har ett original av inbjudan på mitt skrivbord)
2014-02 “Skolmat med förnuft och Känsla” Det är en utmaning att möta föräldrar, politiker och rektorer som alla har synpunkter på maten i skolan. Två smarta verktyg som hjälper dig med detta är Nordiska näringsrekommendationer och Skollagen. Få inspiration och förslag på hur du kan prata skolmat, Nordiska Näringsrekommendationer och Kostråd om mat, hur förhåller vi oss och hur bemöter vi föräldrar, politiker och rektorer. Är alla ”kemikalier” farliga? Det är lätt att skrämma och skrämmas, men hur är det egentligen? skriver Unilever

Kostvalet bidrar till förbättrad inlärning, koncentration, lugnare skoldagar och friskare gladare barn!

Vill du vara med och påverka? Skriv på namninsamlingen.
Tillsammans kan vi göra skillnad.

Hjälp till att sprida namninsamlingen, den som vill får självklart skriva på!

Corren 2: Olika syn på fett i skolmaten i Mjölby Kommun

Medborgarförslaget om bättre skolmat är inlämnat till Mjölby Kommun

Corren 1: Föräldrar fajtas för fettet