grytaIstället för att äta traditionella kolhydrater som ris, pasta, bulgur, potatis etc. använder jag mig av grönsaker. Detta gör det enkelt för en familj där alla inte är redo att lägga om sin kost ännu. Då behöver du endast laga en maträtt, med två olika tillbehör.

Om du inte vill gå direkt på lågkolhydrat kost kan du börja med att minska intaget av traditionella kolhydrater och äta mer grönsallad.

Nötter/fröer är näringstäta med mycket mineraler de kan också vara ett bra tillägg. Detta är bra sätt att bryta gamla vanor och börja tänka i nya mönster. Viktigast av allt är att du vågar ökar fettintaget, för det är det som gör den stor skillnaden på mättnadskänslan och det stabiliserar ditt blodsockret!

Glöm inte att salta lite extra på maten gärna med ett örtsalt med Kelp (naturligt jod)

Här är din nya inköpslista med kolhydrater.
Av de flesta grönsakerna kan du se till att alltid ha en påse i frysen, men köp helst färska.
Broccoli
Blomkål
Haricots verts
Brysselkål
Squash
Aubergine
Vitkål och rödkål
Sparris
Vax-, bryt- och bondbönor.
Sockerärter
Sallad, blanda och variera olika sorter
Gurka
Tomat
Champinjoner
Kronärtskocka

Ris-alternativ

Blomkålsris
Broccoliris
Grönsaksfräs av squash, champinjoner, fänkål, paprika

Riv vald grönsak på rivjärnets grova sidan eller mixa i matberedare. Stek i panna med smör eller olja tills det är genomstekt och har den konsistens du gillar. Krydda med salt, peppar och din favoritkrydda.

Pasta-alternativ

Squashstrimlor. Skär i stavar, 0.5 cm tjocka, 4 cm långa.

Squashpuckar. Använd små, smala squash och skär puckar, 0,5 cm tjocka skivor.

Röd- eller vitkålspasta. Gör spagetti, hyvla med osthyvel fina tunna strimlor, eller skär i 2*3 cm stora bitar istället för makaroner.

Lasagne med squashplattor. Använd stor squash, skär i skivor eller plattor, 0,3 cm tjocka. Varva med köttfärssås och grädde, toppa med ost och gratinera i ugnen.

Potatis-alternativ

Blomkålsmos, Broccolimos, Koka kål mosa/mixa med grädde och smör, salt och peppar.

Grönsaksbiff och raggmunk. Använd stammen från broccoli och blomkål som blivit över när du kokat buketter. Riv med rivjärn eller mixa med matbereadre och blanda med riven ost, ägg, salt och peppar. Stek som biffar eller raggmunk i panna med mycket fett.

Aubergine. Dela på mitten och skär snitt i. Salta, peppra och häll över olivolja. Ugnsbaka i 200 C i 20 min. Gröp ur och blanda med t ex köttfärs, eller lägg bara köttfärsen ovanpå halvorna, toppa med ost och gratinera i ugnen 15-20 min.

 

Övriga tillbehör

Blomkål- eller broccolibuketter, rå, kokt eller ugnsgratinerade med ett täcke av ost
Haricots verts
Brytbönor
Vaxbönor
Brysselkål
Sparris
Kronärtskocka, kokt eller ugnsgratinerad med ett täcke av ost
Aubergine, stekt i tärningar, puckar eller ugnsgratinerad med ett täcke av ost

Grönsallad.
Tomat, gurka, sallad, rödlök, paprika, kronärtshjärtan, kapris, oliver, soltorkade tomater.

Röd och/eller vitkålsallad
Tomatsallad eller champinjonsallad. Skär i skivor och blanda med finhackad rödlök. Häll över en god vinägrett och låt stå och dra någon timme innan servering.