Det är dags att slå hål på myten om att fett skulle vara farligt!
Mättat fett är oskyldigt:
Fettvävnaden i människor och djur består främst av fettsyror som är mättade och enkelomättade.
Därför är den seglivade myten det ”mättade fettets farlighet”, egentligen orimlig ifrån grunden.
I själva verket är mättat fett motståndskraftigare än omättat mot skador.
Det mättade fettets farlighet är inte baserat på vetenskap t.o.m. FAO och WHO håller med.
Att mättat fett i maten skulle leda till hjärtproblem är en tes som fick grepp i forskarvärlden under 1950–1970-talen. Då var den logisk. Tesen har sitt ursprung i ett forskingsfusk.
Men under de senaste åren har det publicerats en rad vetenskapliga rapporter där forskare har gått igenom bevis- läget. Slutsats: det finns ingen koppling mellan mättat fett och hjärtsjukdom.
Under den tid som fett har legat i fokus för folkhälsoarbetet, har konsumtionen av nya sockerarter, exempelvis glukos- sirap och fruktossirap, ökat. Vi har aldrig ätit så mycket rent socker och förfinade kolhydrater som i dag. Detta driver hunger och ger oss bukfetma.För en tid sedan publicerade bland annat den medicinska tidskriften BMJ en rapport som klart visar att mycket socker i kosten ökar vikten.
Därför är det dags att skrota nyckelhålsmärkningen där en sockrad lågfettyoghurt anses nyttig, men en lika kaloririk fetare yoghurt, utan tillsatt socker, bedöms som onyttig. Sådana råd gör bara befolkningen fetare.
Om vi ska kunna bromsa fetmaepidemin, utan att operera bort friska fungerande magsäckar på en stor del av befolkningen, måste både forskare och myndigheter sluta klamra sig fast vid gamla teorier. Det är dags att modernisera synen på kost och hjärtsjukdom.
Källa:
http://ettsotareblod.se/?s=punktera
http://www.expressen.se/debatt/punktera-myten-om-farliga-fettet/