Känner du dig vilsen när många pratar olika fetter hit och dit?
Finns det onaturliga fetter? Är fett farligt? Vad säger modern forskning?

Här följer en liten guide med infogade länkar till artiklar eller videos:

 • Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och är avgörande för att vi ska må bra.
 • Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.
 • Fetterna förser oss också med de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna.
 • Är fett farligt? De flesta har insett att svaret är nej – naturligt fet mat är enligt vetenskapen inget att vara rädd för. Tyvärr lever en del kvar i tron att en av de allra mest naturliga fettvarianterna, mättat fett, är farligt. Läs mer om Kolesterol myterna.

 • Fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen.
 • Fett gör dig mätt, ger energi, håller huden mjuk, bygger enzymer, cellmembran, hormoner, hjärnan, aktiverar gallan (spolar bort salter), minskar värk och behövs för att ta upp fettlösliga vitaminer. Att tro att man blir fet av fett är lika dumt som att tro man blir grön av grönsaker.

1. Mättat fett
Finns i bland annat animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Är oftast i fast form i rumstemperatur. Oxiderar inte. Mättade fettsyror är byggstenar i allt levande. De är stabila och härsknar inte, därmed orsakar de inte skadliga processer i kroppen. Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt belagt.

 • mejeriprodukter som mjölk,smör, ost och fil mfl.
 • ägg
 • fågel
 • fett kött och charkprodukter som korv och bacon
 • choklad
 • kokos- och palmolja.
 • Koncentrerat smör eller Ghee

olivolja32. Omättat fett: Enkelomättat
Oftast mjukt i rumstemperatur. Omega-7 & omega-9. Oxiderar lättare.

 • olivolja och oliver
 • makadamianötter, mandel, hasselnötter, paranötter, cashewnötter och jordnötter
 • avokado
 • Havtorn
 • ägg
 • kyckling

3. Omättat fett: Fleromättat
Mjukt/flytande i kylskåp. Omega-3 och omega-6.Oxiderar lätt.

De har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, blodets levringsförmåga, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Båda fetterna samspelar och har 2st motverkande funktioner och det är därför viktigt att man via maten får lagom mängd av både Omega 3 och Omega 6.

Men vad är lagom? En bra nivå av omega-3 och omega-6 är 1:1 till 1:3. Omega-3 och omega-6 kan finnas tillsammans i ett och samma livsmedel. Exempel på förhållanden Rapsolja 1:3 och Solrosolja 1:69 (69 ggr mer omega 6!)

Problemet? Västerländsk mat innehåller mindre och mindre omega 3. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i maten. För mycket Omega-6 ökar inflammationer, bakterietillväxt och drar samman blodkärl & luftvägar. SLV tar inte hänsyn till Omega 3’s resp. Omega 6’s påverkan på kroppen.
Omega-3-i-balans1

Omega 3-fett kan i kroppen bli till ämnen som dämpar inflammation och gör kärl mjuka. 

 • Marina animalier; fet fisk som lax, makrill, sill, strömming, sardiner och skaldjur
 • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
 • linfrö och linfröolja
 • valnötter
 • gröna bladväxter
 • kött från idisslare som bara ätit gräs
 • ekologiskt smör

Omega 6-fett: kan på liknande sätt öka inflammation och göra kärl stela.

 • sesamfrö och sesamfröolja
 • vegetabiliska oljor t.ex. Solrosolja, Majsolja, Matolja och Sojaolja
 • charkprodukter som korv och bacon

” För mycket Omega-6 kan vara farligt för hjärtat. En alldeles ny genomgång av vetenskapen som publicerades i den medicinska tidskriften BMJ, tyder på detta. Det är flera som har hört av sig och vill ha en analys av studien, jag ogillar starkt när forskare döljer vilka begräsningar en studie har. Det är ju just sådan dålig vetenskap som har gett oss de kostråd vi har.

Först och främst ska jag säga: det är helt klart ett varningstecken och man bör absolut sluta servera omega-6 rika lättmargariner i skolan enligt Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm

4. Onaturliga fetter: Transfett, härdat fett, omestrat fett
Syntetiskt transfett kan finnas i hel- och halvfabrikat som t.ex. pommes frites, pajer, piroger, glass, feta kondisbitar, chokladbollar, småkakor, kex, godis, snacks, skräpmat, bakverk och frityroljor. Det kan stå härdat eller delvis härdat fett på innehållsdeklarationen. 

Transfetter bildas om flytande växtoljor ”delvis härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare, så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Den ökar även hållbarheten. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas de omättade fettsyrorna i oljan till mättade, om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror. Transfett skapar obalans i vår kolestrerolbalans, LDL-kolesterolet höjs samtidigt som partikelns storleken minskar och triglyceriderna ökar och sen minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Det ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdom se filmerna i länken innan de försvinner.

Det finns fortfarande transfetter i Margarin även om nivåerna är lägre nu än tidigare. De har ersatts med s.k. omestrade fetter och dom har ännu inte undersökts lika mycket, men preliminära resultat visar t.ex. att de får blodet att levra sig snabbare. Industrins transfetter är väldigt skadligt och många länder har förbjudit detta helt, utom Sverige.

mcdonaldstransfat

Industrins transfetter består av fettmolekyler som alltså mist sin ursprungliga och naturliga form och blivit kroppsfrämmande ämnen och dess närvaro i födan har kritiserats av både forskare och konsumenter. (Problemet med transfetter är att kroppen lätt förväxlar transfettkedjorna med de mättade fetternas kedjor och bygger in transfetter på ställen där i stället borde sitta mättade fetter, t.ex. i cellväggarna, med dålig funktion som följd. Från hälsosynpunkt har man satt dem i samband med en rad hälsorisker, t.ex. hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, låg födelsevikt, påverkan på bröstmjölk, nedsatt fertilitet m.m. )

I diskussionen om hur fett ska redovisas på innehållsförteckningen på livsmedel, föreslår livsmedelsverket att transfetterna inte ska redovisas för sig, utan redovisas tillsammans med de mättade fetterna.  Det hindrar konsumenterna från att se hur mycket transfetter som ingår i varorna!

Vad är god fettkvalitet?

Hög kvalitet på fett hittar man i bra råvaror som Smör, Ekologiskt kokosfett, Kallpressad olivolja, Kallpressad rapsolja, nötter och avokado. Allra högst kvalitet kan finnas i färsk vildfångad fet fisk eller i gräsbetat kött.

Varför är Ekologiskt kokosfett/olja så himla bra då? Jo den innehåller:A2063_1

 • Laurinsyra är nästan 50% av kokosoljans fettsyror, den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp. Just laurinsyran anses påverka hälsan mest positivt.
 • Fettsyran är samma som i bröstmjölk. Den gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, hjälper immunförsvaret, samt skyddar mot infektioner och motverkar Candida.
 • Ekologiskt kokosfett tål hög värme och den kan användas i kaffe eller i té! 🙂
 • Kokosfett/olja kan användas till: Stekning, bakning, i varma drycker och i välling eller i modersmjölk ersättning. Den kan användas till hudvård för dess anti-septiska och anti-bakteriella förmåga. Kokosolja gör huden mjuk, len och fungerar på hela kroppen, även hårinpackningar. Mer om kokosfett.
 • Solskydd Titandioxid i kokosolja är det rena mineralet då är Tiosol handelsnamnet på en “specialmalning” i flytande fett avsedd som solskydd SF 10-15. Det sägs att kokosfett ger ett visst solskydd men att det främst snabbar på pigmenteringen. Ekologiskt kokosfett kostar ca: 50kr för 400g. Ps. Ät inte kokosfett i silverförpackning p.g.a att den innehåller härdade fetter, använd endast för utvärtes bruk 😉 Det sägs att Hallonfröolja även fungerar som solskydd. Mer om kokosfett/olja

Vad är dålig fettkvalitet?
Jag skulle säga att billigt industriellt framställt fett med onaturligt hög omega 6-halt och industriellt transfett, har dålig kvalitet. Sådant hittar man i margarin, skräpmat (som billiga importerade kakor, friterad mat) liksom i mat-, majs- och solrosolja. Så för mycket Omega 6 är inflammatoriskt och dåligt för uppbyggnaden av cellväggarna. Det leder till att kroppen blir stel och inflammerad. Det är bra anledningar till att minska på margarinet även för den som inte är “smörfrälst”.
Ät inte kokosfett i “silverförpackning”, margariner, solrosolja, majsolja eller glass som innehåller delvis eller härdade fetter och stek inte vegetabiliska oljor!

Punktera myten om “farliga” fettet
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm skriver en utmärkt debattartikel i Expressen. Hon kritiserar stenhårt de ”experter” som ännu håller fast vid den mossiga och motbevisade rädslan för fett. Detta till priset av en nu förutsägbar epidemi av fetma och diabetes.

Kommentar: 
Vi har fått lära oss att fleromättat fett är så mycket bättre för hälsan MEN koststudier är svåra att genomföra och är ofta begränsade av att det kan vara andra skillnader mellan försöks grupperna. Personer som äter mer fleromättat fett kanske också äter mer grönsaker och mindre socker och vittmjöl. Så det faktum att färre dör kanske inte alls har med de fleromättade fetterna att göra. Det kanske är grönsakerna eller den låga socker dosen som skyddar hjärtat istället. En annan viktig sak att tänka på är att Livsmedelsverket inte gör någon skillnad på de kroppsliga effekterna mellan omega 3 och omega 6 i sin hänvisning om fleromättat fett. 

Docent Ralf E Sundberg författare till boken forskningsfusket:
Mättade fettsyror är nödvändiga byggstenar i allt levande. Däggdjurs cellmembraner består till 50 % av dom. Och äter vi dom inte bildar vi dom från kolhydrater. Mättade fettsyror är kemiskt stabila och härsknar inte och orsakar därmed inte några skadliga processer. Nog finns det mycket skrivet om mättade fettsyror, och nog har margarinindustrin försökt framställa dem som skadliga genom avsiktliga och oavsiktliga missförstånd av tvetydiga forskningsresultat. Men en del doktorer och professorer är helt ute och cyklar, liksom SLV och och andra länders myndigheter. Låt mig påminna om när SLV för några år sedan publicerade en lista över studier som påstods visa att mättat fett skulle vara skadligt visade det sig att stöd saknades i de anförda referenserna:
Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten, säger ett 20-tal forskare, professorer och läkare i Dagens Medicin.

2014-03-18 Ny studie: det saknas koppling mellan fett och hjärtsjukdom

Det är dags att sluta varna för mättat fett, som baserats på 72 studier med sammanlagt 600 000 deltagare från 18 länder, kan forskarna slå fast att mättat fett, varken i kost eller i blodomlopp, har något samband med hjärtsjukdomar. Det gick inte i någon av de 72 studierna att slå fast att det mättade fettet var boven.

2014-06-19 Ralf fettutbildar i TV4 nyhetsmorgon  se TV4 klippet

_________________________________________________________________________________________

Så luras du äta farligt fett
Unik test 3 av 10 matvaror innehåller transfett.
Om härdat fett ingår i livsmedlet ska det framgå av ingrediensföreteckningen. Beteckningen ”delvis härdat fett” innebär att varierade mängder transfettsyror ingår. Fullhärdat fett betyder att livsmedlet inte innehåller transfettsyror (bara mättade fettsyror), men att det heller inte finns några krav på att mer specifikt ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat. ”Härdat vegetabiliskt fett” och ”hydrerade fleromättade fetter” är också beteckningar som visar att livsmedlet innehåller varierade mängder transfett. Källa

VARNING+FÖR+FIKABRÖDET

 

 

 

 

 

 

FDA Trans fat ban  och Trans fat  video

Till er som är ”fettfrälsta” och som äter och dricker mycket stora mängder fett:
Var inte rädd för fett det är livsnödvändigt men överdosera inte heller. Om du provat att överdosera mängden fett kommer du som har fungerande mättnadshormoner att känna dig illamående.

Om du blir du illamående av för mycket fett så ska du inte fortsätta att äta ännu mer fett i tron om att du vänjer dig eller för att någon säger att du måste äta en viss mängd fett för att det ska räknas som t.ex. LCHF. Det finns ingen instruktion för hur mycket fett man ska äta eller inte. Om du fortsätter att överdoserar fett så kommer du istället att ta sönder dina mättnadshormoner och få en mage som inte känner mättnad på samma sätt längre. Om du har överdoserat fett och blir illamående prova att lindra med honung eller socker, det blockerar mättnadshormonerna.

Ersätt inte naturlig mat med fettkaffe för då kan man få näringsbrist.

Tänk på att ”de fettskrämda kommer få vatten på sin kvarn om de fettfrälsta går sönder” så var rädd om dina mättnadshormoner!

Bara du kan avgöra när du är mätt, lyssna på din kropp inte på andras råd.