Att bara äta kött och fett är inte bra

Det är en vanlig föreställning att tro att LCHF (Low Carb High Fat) betyder att man äter en blodig biff som simmar 100 m fritt i smör. Men så är det förstås inte! Dom fyra bokstäverna skrämmer folk helt enkelt, men säger man istället jag äter naturlig glutenfri kost med naturliga fetter och undviker socker och skräpmat, då är det okej.

Ät naturlig mat t.ex Ägg, fisk, fågel, skaldjur, kött, grönsaker, rotfrukter, smör, rapsolja, olivolja, nötter, avokado, ost, lök, bär och drick vatten.
För de flesta innebär det ungefär en handflata med grönsaker, ca en dl fet sås och en handflata stor mängd fisk, fågel, skaldjur eller kött.

Naturlig mat innehåller inte socker, läsk, vitt mjöl, tillsatser, blodsockerhöjande mat och västerländsk skräpmat!

lchf_mat

Hjärnan behöver kolhydrater/socker

Hjärnan behöver varken kolhydrater eller socker den behöver glukos. Det är en väsentlig skillnad och något kroppen tillverkar på egen hand. Den största myten vad gäller kost och träning är att man ska trycka i sig mängder av kolhydrater i form av pasta och gröt. Det behövs inte för att kunna träna och tävla på hög nivå. Det finns kolhydrater i grönsaker och rotfrukter

Det är just kolhydrathetsen i Sverige som har gjort att vi har många tjocka motionärer. Man tränar mycket, men är trots det överviktig. Fett går nämligen inte att förbränna på de höga insulinnivåer som kolhydraterna ger.” Att äta pasta är dumt säger Jonas Colting

Svenska idrottare luras
Den typiska mjöl-, gryn- och sockermaten som varje svensk förknippar med Vasalopp, Maraton och andra kraftprov gör oss i längden feta, sjuka och trötta. Det är paradoxalt och nästan komiskt att se alla dessa motionärer; som med alla mått mätt är långt mer aktiva än medelsvensken men som ändå bär på en ansenlig övervikt runt mage och rumpa. Att “ladda” först med grötfrukost och pasta måltider, sedan äta tre energikakor eller energidryck (sockerdricka) samt fika bulle sedan efter träningen äter man något sött som belöning?! Det leder till en en ond spiral med socker in och socker ut. Insulinet går på högvarv medan kärlekshandtagen växer

Eller kanske är det så att hjärnan inte alls behöver kolhydrater i form av pasta utan glukos. Kanske kan det vara så att kolhydrater inte måste vara synonymt med bröd, pasta, ris, potatis utan att lågkolhydrat kosten faktiskt innehåller kolhydrater från grönsaker, bär, nötter och mjölkprodukter. Till och med livsmedelsverket medger att kolhydrater inte är essentiella (ej livsnödvändig) till och med dom vet att kroppen fixar glukos till hjärnan helt själv och energi till resten av kroppen, utan att du måste stoppa socker och mjölmat i munnen.

Det finns faktiskt mycket som pekar på att det är “begåvat” att undvika kolhydraterna så långt det nu är möjligt.

Är lågkolhydrat verkligen en extremdiet?

Pulverdiet, soppdieter, deffning, bantningspiller som hämmar näringsupptag och magsäcksstympningar av friska organ, det är extremdieter!

Lågkolhydrat-kost (utan chips, pasta, läsk, godis) är naturlig mat och dessutom god mat.

Man vet inte vad man åt förr

Kanske inte helt… men om du tänker efter kan vi nog i alla fall räkna ut vad INTE åt… inte flingor, inte socker, inte läsk, inte  tillsatser, inte margariner, inte smakförstärkare, inte förtjockningsmedel, inte färgämnen osv.

I övrigt finns det naturfolk kvar i världen som man har haft möjligheten att studera kosthållningen hos.

Går man längre tillbaka i tiden före industrialiseringen och jordbruket, vad åt vi då i ca 2 miljoner år? Naturlig mat!

Sunt förnuft vs Lågkolhydrat

Det finns inget motsatsförhållande mellan sunt förnuft och lågkolhydrat.

Det finns inga studier

Ofta ställs ju lågkolhydrat mot de tusentals studier som gjorts på det mättade fettets farlighet eller så hävdar man att det finns studier på lågkolhydrat som visar att det är farligt. Det märkliga är att ingen hittills lyckats namnge en enda som bevisar just detta. Väntar med spänning… 😉 Se videon BIG FAT LIES myten om det mättade fettets farlighet.

Som “lågkolhydratare” brukar vi lugnt luta oss på det vi kallar för evolutionen. Kanske är vi korkade och kommer dö ut och då mina vänner har evolutionen talat.

Det är livsfarligt med lågkolhydrat för att det höjer kolesterolet, eller?

– Och vi vet att ett förhöjt totalkolesterol är farligt, eller?
– Ja?!
– Och hur vet vi det?
– Forskning?!
– Vem betalar forskningen?
– Öhh läkemedelsbolagen?
– Vem tjänar pengar på  medicinerna?
– Öhh läkemedelsbolagen…

Se, Ralf Sundberg om “Forskningsfusket” 

Photo-2012-10-24-10-44-02-1024x764

Äter man inte frukt så får man skörbjugg

Vitamin C per 100 gram:

  • apelsin 53 mg
  • broccoli 83 mg

Köttfrågan/miljöpåverkan

Vet inte hur många gånger man ska behöva poängtera det här, men lågkolhydrat innebär inte ett ökat proteinintag. Det är samma mängdprotein som Livsmedelsverket rekommenderar. Jag tror att den som aldrig provat en lågkolhydrat måltid inte riktigt kan föreställa sig att man kan bli mätt på mindre mängd mat. Således bara måste vi inte vräka i oss stora mängder kött…

Källa Livsmedelsverket