Pink Ribbons Inc. är en dokumentär från National Film Board of Canada som visar hur förödande verkligheten av bröstcancer blir förvrängd av en rosa glänsande framgångssaga som marknadsföring experter kallar “dröm-orsak”.

Om Rosa Bandet
Under oktober månad pågår en insamling till Rosa bandet för bröstcancer, det undgår knappast någon att passera rosa band i olika former, olika rosa färger eller rosa produkter. Självklart är det en väldigt positiv handling att skänka pengar till behövande i en mycket tuff situation. Men frågan är om pengarna går till forskning som kan förebygga och hitta åtgärder för att rätta till grundorsaken till cancer än enbart symptomsläckning.

Visste du att det pågår två olika separata “Rosa Bandet” kampanjer parallellt?Rosabanden

Ursprung
Rosa Bandet har sitt ursprung i USA liksom oktober som bröstcancermånad. Men det allra första bandet Breast Cancer Awareness Ribbon (BCAR) var inte rosa utan laxfärgad och gjord av en kvinna vid namn Charlotte Haley, som hade förlorat många nära och kära i bröstcancer. Hon ville med det starta en gräsrotsrörelse för att uppmärksamma lagstiftare på att det gick alldeles för lite pengar till förebyggande åtgärder.

Den rosa lögnen
Kosmetikaföretaget Estée Lauder 1991 (som använder kemikalier i sina produkter som är länkade till cancer) kontaktade Charlotte Haley och sade att dom älskar hennes BCAR band och sa att de ville göra det här till en symbol för bröstcancer men Charlotte sa NEJ för då handlade det inte längre om kvinnors liv, så hon sa “Ni kan inte använda mitt band” varpå Estée Lauder sa “Allt vi behöver göra är att ändra färgen” vilket dom valde att göra. Man gjorde en analys av vilken färg som var den mest lugnande, betryggande, snälla, gulliga och icke hotfulla, (allt som en bröstcancer diagnos inte är) färgen blev ROSA.

 • 1994 introducerades Rosa Bandet i Sverige av Estée Lauder-företagen.
 • 2001 fick Rosa Bandet en större spridning och genombrott i Sverige då Amelia Adamo började utgivningen av en speciell bilaga om bröstcancer i sin tidning Amelia.
 • 2003 växte Rosa Bandet kampanjen ytterligare då Cancerfonden också började engagera sig, sedan dess har allt kring Rosa Bandet vuxit i en rasande fart, men åt olika håll och i olika syften. Två organisationer – en fråga.
 • Nutid Rosa Oktober, växer sig allt starkare för varje år, insamlingar och försäljning ökar stadigt (trots det minskar inte cancerfallen, 1 av 3 vuxna och 1 av 10 barn)

Två olika kampanjer parallellt

Den ena kampanjen av Rosa bandet drivs av BRO.
Bröstcancerföreningarnas Riks Organisation var  dom som började med Rosa Bandet kampanjen i Sverige. De samlar in väldigt lite pengar jämfört med cancerfonden och det skiljer sig vad pengarna går till. BRO’s främsta uppgift är att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen kring behandling, vård och rehabilitering. Tyvärr äger BRO bara rätten till symbolen och Cancerfonden äger namnet.

Köper du enfärgade ceriserosaband stöttar BRO och köper du banden som designas årligen så stöttar du Cancerfonden.

rosabandet

Pinkwashing

Den andra kampanjen av Rosa bandet drivs av Cancerfonden “Bröstcancerfonden”.
Som är mer inriktad på forskning, kliniska studier, läkemedel och opinionsbildning. Det läggs mycket resurser på reklam för att attrahera stora företag till att sponsra. Företagen som får sätta Rosabandet på sina produkter är väldigt få, så denna produktplacering är mycket åtråvärd. När du köper en rosa produkt från dessa sponsorer går en del av försäljningen till Cancerfonden. I år finns över 150 produkter att välja bland.

Men tyvärr så finns det något som kallas ”pinkwashing” och det betyder att företag kan “tvätta sig rena” genom att placera hjälporganisationers symboler på sina förpackningar.

 

Här är några av sponsorerna: (kom ihåg att socker göder cancer)

Lindex, Apoteket, ICA som t.ex. sponsrar med försäljning av besprutade vinddruvor som är fulla med bekämpningsmedel som tros orsaka cancer, Kelloggs, Geisha godis, Fazer, Gille kakor, Ahlgrens
bilar, Yoplait (som i USA tidigare använt bioengineeed mjölk stimulerad av ett tillväxthormon, Bovine (rBGH som ger högre IGF-1) som är länkat till bröstcancer, ett ämne som är förbjudet i Europa än så länge). mfl.

Bullogram företag skickar kanelbullar med rosa pärlsocker (Svenskar äter sju gånger fler kanelbullar i oktober).

 

 

 

Det är som att sjukdomen används för att andra ska tjäna pengar.

Cancerfondens kopplingar till läkemedelsbolagen redovisas inte heller. Cancerfondens arbetar för opinionsbildning eller lobbying som att införa specifika läkemedel t.ex Herceptin till bröstcancerpatienter. Herceptin har varit en kontrovers i en stor skandal gällande bristande hantering av biverkningsrapporter. Brittiska myndigheter upptäckte att tillverkaren Roche missat att rapportera ca 80 000 fall av biverkningar, varav 15 000 dödsfall. Tamoxifen Nolvadex blev giftklassad 1996 av WHO p.g.a. bieffekter som endometriotisk cancer och en ökad risk för bröstcancer med 440 %. Andra biverkningar benskörhet, stroke, hjärtinfarkt, leverskador och andra former av cancer.

Vem ligger bakom Rosa Bandet?
Primärt sponsras National Breast Cancer Awarness Month (NBCAM) av AstraZeneca som tillverkar även bekämpningsmedel, herbicider och deras kemiska fabrikerna är 3:e största källan till potentiella cancerframkallande utsläpp dagligen i miljön. Men AstraZeneca äger också Salick Health Care, ett helägt dotterbolag som erbjuder konsulttjänster och hanterar driften av ett flertal omfattande anläggningar inom cancervården i hela USA. FDA tillåter “big pharma” att göra som de vill för att FDA och media är kontrollerade av Duponts och Rockerfellers och får därigenom generösa finansiella kick-backs. Tänk om det blev allmänt känt att AstraZenecas kemiska produkter, omdiskuterade cancerogena cancerläkemedel och fabriker indirekt/direkt bidrog till bröstcancerepidemin.

Bristande koordinering
Varje år samlas extremt mycket pengar in till forskning men det är svårt att veta vart alla pengar går, mycket p.g.a att det finns så många aktörer som är involverade. Okoordinerat spenderande kan betyda överlappning och stora gap i forskningen, då man inte har totalkontroll på vad som forskas på i oilka länder eller olika institut.

Av alla insamlade pengar går endast 15% till förebyggande forskning och enbart 5% till miljömässigt orsakad cancer.

Pengarna fortsätter att strömma in för orsaken och oändlig repetitionsforskning på t.ex. förväntad livslängd på möss som får ett specifikt läkemedel fortsätter, istället för betydande humanforskning (människan) t.ex. metastaserande tumörer som tar 9 av 10 liv, något som inte är sponsrat.

Inga pengar till Cancerfonden!
Tidigare vice ordförande i Cancerfonden Lars Bern säger: “att det med sorg i hjärtat jag måste konstatera att denna organisation nu har totalt spårat ur, Man bedriver en kampanj för det s.k. Rosa Bandet ihop med godisföretag” (klicka på länken ovan). Att stödja Cancerfonden och Rosa Bandet är inget man behöver stoltsera med.

Cancerfonden desinformerar! Sedan 1951 har Cancerfonden delat ut flera miljarder kronor till cancerforskning. Sedan USA:s president Nixon lanserade kriget mot cancern har det satsats över 5000 miljarder kr på cancerforskning globalt. Under samma period har antalet insjuknade i cancer i Sverige per år i stort sett fyrdubblats. Snart drabbas varannan svensk av cancer under sin livstid. Cancerfonden har bevisligen misslyckats totalt.

Det finns ett långt seriösare alternativ som heter Kostfonden om ni vill bidra till forskningen!

Mammografi en falsk trygghet och strålningsrisk
Mammografi skyddar inte mot bröstcancer. Det finns många kvinnor idag som tror att bara dom gör en mammografi så kommer de inte få bröstcancer, men det är ett felaktigt budskap. Som lyder “tidig kontroll är ditt bästa skydd”, det är förvisso sant men mammografi är inte en tidig upptäckt. Mammografi kan bara upptäcka större knölar. Cystor behöver inte bli cancer. Majoriteten av biopsierna är inte cancer.

Mammografi kan ge strålskador som kan orsaka cancer.
Mammografi är inte riskfritt, då man utsätts för strålning kan faktiskt risken öka för att utveckla bröstcancer och öka risken för spridning eller metastaserande i befintlig tumör. Det finns många publicerade studier om riskerna med låg nivå strålning. “Det finns tydliga bevis för att bröstet, särskilt hos kvinnor i förklimakteriet, är mycket känsligt för strålning och man uppskattar en ökad risk för varje RAD (Radiation Absorbed Dose) enhet för röntgen exponering. Även för lågdos exponering av två RAD eller mindre, kan denna exponering öka snabbt för kvinnor som går på årlig mammografi.” skriver Dr. Gofman. Han har med sin forskning samlat tillräckligt med bevis för att koppla medicinsk strålning som den huvudsakliga orsaken till det växande andelen dödsfall i cancer i USA.

Tidig upptäckt av tumörer fungerar för några, den är mindre, enklare och behandlingsbar och du lever ett långt liv. För andra så kanske man hittar “någonting” icke livshotande men de behandlas ändå, sen blir de sjuka av behandlingen. Några kanske får besked om en livshotande cancer som med nuvarande behandlingsmetoder inte går att behandla. Men ingen vill vara i den gruppen utan alla vill vara i den första så klart. Vi tror inte att vi själva kan drabbas, det är bara andra runt omkring och mammografi är inget skydd, mammografi är strålning och strålning kan ge cancer. Se videon Mammograms Cause Breast Cancer

Bröstcancer drabbade kvinnor är så mycket mer än ett rosa band!

Termografi tidig upptäckt, säker och smärtfri

DITI Digital Infrared Thermal Imaging

DITI Digital Infrared Thermal Imaging

Det finns en annan screeningteknik som heter Digital Infraröd Termografi (DIT), ett avancerat medicinskt system som mäter temperaturskillnader. Det är en icke invasiv, säker, beröringsfri, strålningsfri och därmed skonsam, smärtfri undersökning och är ett mycket bra alternativ till mammografi. Termografi kan upptäcka avvikelser när de är små som en pen-spets, fem till tio år innan de kan upptäckas av mammografi eller en fysisk undersökning men finns tyvärr endast på fåtal privata klinker t.ex. Lundborgkliniken eller Biomix. Begär att få termografi istället för mammografi.

Cancerepidemin är inget hot utifrån
Redan 1931 upptäckte den tyske Nobelpristagaren Otto Warburg tumörens starka sockersug. Den så kallade Warburgeffekten kan alltså förklara varför höga blodsockerhalter ger ett aggressivare cancerförlopp. Socker och stärkelse göder cancer. Det faktum att personer med Laron syndrom inte kan få cancer väcker hopp. Fördjupad info finns i länkarna.

Ny forskning i PubMed visar att även Glutamat stimulerar tillväxten av cancer aerobt (syrerikt), den fungerar som ett gödningsmedel. Medans Warburg hypotesen enbart gäller cancertillväxt anaerobt (syrefattig, sur miljö)!

Xenoöstrogener kan vara fytoöstrogener, mycoöstrogener, syntetiska östrogener och metalloöstrogener. Xenoöstrogener är starka onaturliga östrogener som imiterar vårat eget östrogen och kroppen har svårt att rensa ut dem.

Xenoöstrogener finns i: Plast (allt som är mjukare än lego t.ex. flipp-flopp), burkmat, hormonella/koppar preventivmedel, smink, sköljmedel, PVC-golv, bekämpningsmedel, läkemedel, rengöringsmedel, kroppsprodukter, schampo, vatten, luften, nagellack, PCB, färg, möbler, industriutsläpp, målarfärg. Fytoöstrogener finns i spannmål t.ex. soja. 51HHE6V3-hLMetalloöstrogener innefattar aluminium, antimon, arsenit, barium, kadmium, krom (Cr II), kobolt, koppar, bly, kvicksilver, nickel, selenit, tenn, vanadat samt metaller och plast i tandlagningar och i vacciner!

Hormonell balans är A-O. Östrogendominans eller koppardominans skapar problem för kroppen, även för barn t.ex. trycker det ner immunförsvaret, spermie antalet kan minska och det finns risk för förtidig pubertet.  Östrogendominans kan skapa progesteronbrist (bioidentiska ej syntetiska gestagener som finns i syntet hormonella preparat) men även stress kan ge progesteronbrist, då kortisol och adrenalin blockerar Pg receptorerna. Östrogen och progesteronreceptorer finns i hela kroppen. Östrogenobalanser spelar därför stor roll för risken att få cancer. Vårt egna naturliga bioidentiska östrogen är sällan ett bekymmer men syntet hormonella preparat (gestagener) är ofta länkade till ökad risk för cancer.

När kollade du dina hormoner senast?
Du kan lätt kolla din hormonhälsa genom ett hälsotest här (klicka på länken)

Livsstil, arv och miljö spelar stor roll, känsligheten varierar men en felaktig kost ökar känsligheten.

Du kan påverka din egen hälsa
Pinkribbon_BreasthealhtPå 1960-talet var det ca 1 av 20 kvinnor som fick diagnosen bröstcancer, idag har antalet stigit till 1 av 8 kvinnor. Varför? Vad du inte får höra är att miljöfaktorer såsom dålig kost, toxiner, kronisk stress och sömnbrist kan avsevärt öka risken för cancer. Alla kan därför påverka sin hälsa långt mer än vad cancerfonden, sjukvården och läkemedelsindustrin vill få oss att tro.

Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet så har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes, högt blodtryck och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi främst äter för att få näring och energi.

I rosabandet kampanjen eller cancerforskningen ser du aldrig några förebyggande råd, inga alternativa mediciner, inga kostrekommendationer, ingen funktionsmedicin eller “alternativa” mera hälsosamma vårdformer beskrivas, som istället fortsätter att locka oss med sin rosa glänsande färg.

Fokusera på Breast Health Awareness, ge råd om de verkliga orsakerna till cancer och sprid kunskap om förebyggande friskvård.

Cancer behöver INTE vara en dödsdom!

7 väsentliga steg som kan stärka kvinnors hälsa:

 1. “Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.” sade medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Börja med att ta bort inflammationsdrivande mat t.ex. socker, minska på omega-6 rika oljor tex. solrosolja, majsolja mm, minska på gluten, ät ekologiskt så långt det är möjligt.
 2. Hormonell balans. Detoxa genom att plastbanta, byt ut ditt smink och minska på kemikalier i miljön runt omkring dig.
 3. Balansera din energi med hjälp av att sova, motionera, hormon balans, akupunktur, kiropraktor.
 4. Läk emotionella sår. Älska dig själv, hantera stress och släpp det förflutna.
 5. Biologisk tandvård. Ta hand om dina tänder.  En 5-årig studie av 300 bröstcancerpatienter visade att 93% hade rotfyllningar. Tack för tipset Eleonor Marklund från BVC-alternativet!
 6. Örter, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Boosta ditt immunsystem och reducera toxisk belastning.
 7. Riktig prevention. Arbeta förebyggande med din hälsa, välj t