Att svenskarna äter mer smör är ett bakslag för Livsmedelsverket som uppmanar oss att växla över till vegetabiliskt fett. Men det vetenskapliga stödet för det rådet är tunt.

Den försäljningsstatistik som SvD kan publicera visar att både konsumtionen av smör – och margarin – ökar.

Flera forskare knutna till Livsmedelsverkets expertgrupper har de senaste åren varnat för att LCHF-trenden ska leda till just detta och att vi snart kommer att få se en allt sämre hjärthälsa.

Men lågfettstrategin har inte fått oss som folk att bli friskare och väga mindre. För folkhälsan är det utan tvekan viktigare att äta nylagad mat, inte för mycket, en hel del gröna bladgrönsaker och att undvika socker och transfetter. Lite mer fleromättat fett – gärna från fisk – skadar inte heller.

Rådet att byta ut smör mot margarin är inte alls självklart, av flera skäl. Det vetenskapliga stödet för att direkt koppla mättat fett till hjärt- och kärlsjukdomar är otillräckligt.

Att de flesta skulle må bra av mer fleromättat fett är en annan sak och bevisar varken att mättat fett är skadligt eller att allt vegetabiliskt fett är sunt.

Många andra saker kan också spela in som rökning, brist på motion och självklart det som ofta serveras på tallriken samtidigt som smöret, exempelvis pommes frites.

Till riskerna hör utan tvekan även hårt processade vegetabiliska oljor där hälsosamt fleromättat fett reducerats för att öka hållbarheten. Det industriellt framställda transfett som länge fanns i margarin har på ett betydligt mer säkerställt sätt än mättat fett varit en viktig faktor bakom den våg av hjärtinfarkter som svept över västvärlden.

Trots branschens och myndigheternas upprepade löften om motsatsen kunde SvD i höstas visa att varor med mycket transfett fortfarande är lätta att hitta i svenska butiker.

Andra saker än smör som är viktigare att fokusera på ur ett folkhälsoperspektiv. Själv är jag ständigt lika förvånad över att näringsrekommendationerna tillåter att upp till 10 procent av energin kommer från tillsatt socker och att myndigheterna riktar så minimal uppmärksamhet mot hur maten vi äter är odlad och producerad.

En person som äter vanligt smör som en del av en sund och varierad måltid äter utan tvekan mer hälsosam än en annan som mikrar upp färdigmat med hårt raffinerade växtoljor. Men inte nödvändigtvis hälsosammare än en tredje person som häller kallpressad olivolja på sin sallad.

En följd av att dra ned på fett är att många traditionella recept inte längre fungerar. Myndigheternas lågfettstrategi blev på så vis startskottet för den massproducerade maten med mängder av tillsatser som behövdes för att ge smak och konsistens. Mat som samtidigt ofta var renskalad från viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Den amerikanske matdebattören Michael Pollan har påpekat att det absolut viktigaste vi alla kan göra för att förbättra våra egna matvanor är att själva laga mat. Det viktigaste är inte något enskilt näringsämne, eller ens något särskilt livsmedel, det är matlagningen i sig själv.

Fetmaepidemin är, enligt Michael Pollan, ett direkt resultat av matlagningens kollaps.

 

Källa SVD