Det gröna nyckelhålet ska bli ännu nyttigare, enligt en utredning från Livsmedelsverket. Fruktyoghurt tappar sitt nyckelhål på grund av för mycket socker. Vilken sorts fett livsmedlet innehåller blir viktigare än mängden. Men framförallt vill man sänka salthalten.
Nu vill man öka trycket på tillverkarna att göra maten hälsosammare, utifrån de nya näringsrekommendationerna som togs fram i höstas. Där har Livsmedelsverket bland annat tagit intryck av fettforskningen och debatten om fettkost. Därför blir det som avgör om ett livsmedel får nyckelhålet vilken typ av fett det innehåller, snarare än fettmängden.
– Det finns en missuppfattning om att nyckelhålet står för fettsnålt, men det stämmer inte. Sedan tidigare har till exempel raps- och olivoljor som innehåller 100 procent fett fått Nyckelhålsmärkas, eftersom de innehåller nyttiga fetter, kommenterar dietisten Anette Jansson utredningen.
Men framförallt vill Livsmedelsverket minska saltintaget. Svenskarna får i sig dubbelt så mycket salt som rekommenderas, och större delen av det kan vi inte påverka själva, eftersom det kommer från färdiga livsmedel som chark, bröd, ost och färdigmat.
På många livsmedel ställs nu kravet att saltmängden ska minska med 20 procent, om de ska ha Nyckelhålet kvar.
Fler livsmedel ska också få märkas: osaltade nötter och jordnötter, fullkornsris, glutenfritt bröd och pasta som innehåller en viss mängd fibrer, och laktosfri mjölk, fil och yoghurt.
Smaksatt yoghurt, till exempel fruktyoghurt, får däremot inte längre märkas med nyckelhålet.
– Vi hade hoppats att nyckelhålet skulle driva på företagen att minska mängden socker, men tyvärr har det inte blivit så. Därför plockar vi bort märkningen på fruktyoghurt, säger Anette Jansson.