Nu kräver samma experter som sa att socker är lika farligt som tobak att läsk och juice bör ha samma varningstext som cigarettpaketen.

– Den skada som orsakas av sockerhaltiga drycker tas inte på tillräckligt stort allvar, trots att de ökar fetman bland både barn och vuxna, säger professor Simon Capewell.

Flera experter varnar framför allt för vanlig juice – som många ser som ett hälsosamt alternativ. Capewell som är folkhälsoexpert från universitetet i Liverpool, uppmanar regeringen att följa Kaliforniens exempel när det gäller lagstiftning.

Varna att det bidrar till fetma.
Där föreslår man att konsumenterna får varningen på dryckerna att de bidrar till fetma, diabetes och karies.

Det föreslår varningar till konsumenterna om bidrag läsk till fetma, diabetes och karies.
– Läsk och juice som har hög sockerhalt borde bli lika oacceptabelt som tobak. Cigaretter gick till exempel från socialt accepterat till ganska tabu på grund av varningstexterna, säger Capewell i Daily Express.
I en intervju i British Medical Journal’s (bmj.com)sa professor Capewell att en tredjedel av alla barnen och två tredjedelar av alla vuxna är överviktiga i Storbritannien på grund av all sockerkonsumtion.
– Om man halverar läsk- och juicekonsumtionen bland alla barn skulle man kunna vända den utvecklingen.
Capewell markerade i samma intervju en europeisk studie som visade att vuxna som drack mer än en burk av sockerhaltig dryck hade 22 procents högre risk att utveckla diabetes typ 2 än de som drack mindre än en burk i månaden.
– I en undersökning av BBC upptäckte man att 60 procent av alla vuxna stöder den typ av varningstexter som finns på cigaretter på även mat och dryck. Och runt 70 procent vill ha bort all dryck som innehåller socker på skolor eller minska den tillåtna mängden i maten. Nästan hälften av alla skulle kunna tänka sig att beskatta sockerhaltiga drycker.
Extremt farligt med läsk
Aeem Malhotra, kardiolog, menar att läsk och sockerhaltiga drycker är extremt farliga i synnerhet som de innehåller så mycket koncentrerat socker och har samband med ökad risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ 2 och det oavsett vilken kroppsvikt man har.
– De här kroniska sjukdomarna bidrar till ett oerhört lidande och väldigt höga sjukvårdskostnader, säger Aeem Malhotra.
The British Soft Drink Association var inte sena att gå ut med ett svar till Capewell och menade att problemen med övervikt är mycket mer komplexa än de skäl som professorn anger.
– Det är ett simpelt förhållningssätt där han försöker skylla över flera problem på en enda produkt och det är vilseledande information.

-Cigarettes have gone from being socially acceptable to quite unacceptable because of warning labels, says Professor Simon Capewell

Källa Expressen