Olika syn på fett i skolmaten i Mjölby Kommun

MJÖLBY Ett “välmatat” och fylligt medborgarförslag med tillhörande namninsamling på för en förändring av skolmaten i Mjölby hjälpte föga. Utbildningsnämnden beslutade att följa den i december 2012 fastlagda kostpolicyn.

Kostrådgivaren Eva-Lotta Ryd, tillika initiativtagare för en förändring av skolmaten i Mjölby, föreslog i ett medborgarförslag tillsammans med ett par hundra andra personer (via namnlistor och facebook) att skolmaten ska vara varierad med fullfeta produkter, innehålla mindre socker, vara fri från tillsatser och ekologisk så långt som möjligt.

Förslagets innehåll gick i korthet ut på att: byta ut margariner mot smör; återinföra mellanmjölken men helst ha standardmjölk; ta bort tillsatser som natriumglutamat/smakstärkare/jästextrakt/maltodextrin. Naturligtvis med grundtanken om barnens hälsa: “Vi accepterar inte att våra barn tvingas välja lättprodukter och tillsatser som kan vara skadliga för deras hälsa och inlärning”.

Kommunfullmäktige överlät åt utbildningsnämnden att bereda och besluta i ärendet. Och där anser man att den fastställda kostpolicy man har i kommunen är bra.

– Man kan väl konstatera att det finns olika synsätt på maten, till exempel vad gäller fett. Vi går på den kostpolicy som redan finns, säger Rainer Fredriksson, vice ordförande i utbildningsnämnden.

I utbildningsförvaltningens svar på medborgarförslaget sägs bland annat: “Valet av matfett handlar om att begränsa mängden mättat fett. Det finns undersökningar som visar samband mellan högt intag av mättat fett i låg ålder och hjärt- och kärlsjukdomar i vuxen ålder”…

Apropå förslaget om att ta bort tillsatser säger sig Kostservice inom Service- och entreprenadkontoret med ansvar för förskole- och grundskolematen redan arbeta aktivt med att plocka bort livsmedel med natriumglutamat, smakförstärkare, jästextrakt och maltodextrin. Även gymnasieskolornas kök använder så lite som möjligt av hel- och halvfabrikat.

Såväl medborgarförslaget som svaret är betydligt fylligare än vad som kan återges här, skriver Correns Jörgen Auer.

Källa Corren 

Namninsamlingen lever vidare!
Känner du någon som vill skriva på namninsamlingen fortsätt att göra det 🙂

Kostpolicy 2012:
Självklart har jag lämnat in mina synpunkter och förbättringsförslag på både Kostpolicyn och Handlingsplanen!

Min kommentar på artikeln:
Nutrition är ett ungt forskningsområde och SLV menar att de aldrig sagt att man inte får använda smör i skolköket, trots detta kommuniceras det från måltidsansvariga runt om i landet.

Mättat fett är oskyldigt och livsnödvändigt för oss! Mättade fettsyror är byggstenar i allt levande. De är stabila och härsknar inte, därmed orsakar de inte skadliga processer i kroppen. Om vi inte äter dessa så tillverkar kroppen dem själv, så att varna för mättat fett är inte vetenskapligt och resonemanget faller emellertid på sin egen orimlighet.

För några år sedan publicerade SLV en lista över studier (72:8) som påstods visa att mättat fett skulle vara skadligt men det visade sig att stöd saknades i referenserna. Det gick inte i någon av de 72 studierna att slå fast att det mättade fettet var boven.

72 studier med sammanlagt 600 000 deltagare från 18 länder kan forskarna idag slå fast att mättat fett, varken i kost eller i blodomlopp har något samband med hjärtsjukdomar.

SLV råder istället till att äta mer fleromättade fetter utan att ta hänsyn till att olika oljor har olika mängd av 2st motverkande funktioner som heter Omega 3 mot Omega 6. Exempel på förhållanden Rapsolja 1:3 och Solrosolja 1:69 (69 ggr mer omega 6) För mycket Omega-6 ökar inflammationer, bakterietillväxt och drar samman blodkärl & luftvägar, något SLV inte tar hänsyn till.

Att tro att man blir fet eller hjärtsjuk av mättat fett är lika dumt som att tro man blir grön av grönsaker.

Se när Ralf Sundberg “fett utbildar” i nyhetsmorgon 

Soliga hälsningar
Eva-Lotta Ryd
Lic. Kostrådgivare