Michael Mosley vände upp och ned på dietvärlden när han introducerade 5:2-dieten för världen förra året. Men nu backar den brittiske hälsogurun från ett av sina påståenden – att animaliskt fett är dåligt för människan .

Michael ber om ursäkt:
– Jag har haft fel, vi ska äta mer fett!

Michael-Mosley böcker om 5:2

Michael Mosley skriver i en lång krönika i Daily Mail om hur han till slut tvingats ändra uppfattning om fett och särskilt mättat fett.

– Ända sedan jag läste medicin för trettio år sedan har jag trott att mättat fett är dåligt.

Han är inte först men säkert inte sist att ändra inställning till animaliskt fett som kött, grädde, ost och smör.

Förfalskad studie

Ända sedan 1950-talet har föreställningen om att animaliskt fett är en av de främste orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar funnits.

Anledningen är en studie som den amerikanska forskaren Ancel Keys gjorde under namnet ”Seven countries study”. I den kunde han tydligt visa sambandet mellan intaget av mättat fett i befolkningen och andelen döda i bland annat hjärtinfarkter.

Problemet med Ancel Keys studie var att han aktivt valt ut 7 st länder av 22 st, just för att kunna visa på det samband som inte fanns. Hade alla 22 st länder tagits med i studien hade inget samband funnits.
Se videon Big fat lies om hur Ancel Keys förvanskade sin data.

Men idén fick fäste och har varit djupt rotad i Västeuropa och USA sedan dess och nationella kostråd har utformats efter den förfalskade studien.

Ökade i vikt utan fett

Michael Mosley själv drog ner på sitt intag av fett och särskilt mättat fett men upptäckte att han trots regelbunden motion ändå ökade i vikt.

– Kolhydrater är mindre mättande än fett och proteiner. Så du äter mer och vikten kryper uppåt, skriver han i Daily Mail.

Eftersom hans familj led av hjärtsjukdomar, tvingade han sin far att äta lågfettskost och aktade sig för ägg och kött.

Men nu har han kommit till en helt annan slutsats:

– På sistone har jag varit tvungen att göra helt om i mina uppfattningar. Det är dags att be om ursäkt för de värdelösa råd jag har givit om fett.

Orsaken är att allt fler stora studier har visat att de gamla “sanningarna” inte stämmer. Ägg orsakar inte hjärtsjukdomar, och det gör inte mättat fett heller:

“Enligt en undersökning beställd av British Heart Association 2013, baserad på 72 tidigare studier finns det inga tecken på att mättade fetter orsakar hjärtsjukdom”, skriver han.

– Men det innebär inte att du ska dricka grädde, för även om inte mättat fett skadar hjärtat, ger det för många kalorier.

Han spårar orsaken till västvärldens fettskräck till en felaktig undersökning från 50-talet och vill i stället höja ett varningens ord för att äta alltför mycket kolhydrater som ger snabbare blodsockertoppar.

Efter att ha tagit till sig den senaste forskningen har Michael Mosley själv ändrat sina kostvanor.

– Jag försöker att inte ha kakor hemma eftersom jag inte kan motstå dem. Men jag har återvänt till smör, grekisk yoghurt och vanlig mjölk, jag äter mer fet fisk och ägg och tar mig en hamburgare ibland.

– Och efter alla år när jag trodde att mättat fett var fienden smakar det bättre än någonsin!

Numera har han övertygats av de studier som inte alls kan finna något samband mellan fett och hjärtsjukdom.

5:2 dieten var fettskrämd

Dietdoktorn ber om ursäkt: Jag hade fel

Michael Mosley: Förlåt för mina värdelösa råd