”Högst troligt att korna som producerat mjölken ätit genmodifierat (GMO) foder” säger Konsumentdrevet 16 juni 2014. Så får du koll som konsument om dessa varor är fria från GMO, se filmen.

Arla Sverige ingår i den globala Arla koncern som ägs av mjölkbönder i Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Luxemburg.

Den röda Arlakossan Arla Ko® innehåller alltid 100 procent svensk mjölk. Även Svenskt Smör® och de svenska ostklassikerna Grevé, Herrgård, Präst och Svecia är alltid tillverkade på svensk råvara, liksom alla ekologiska produkter tillverkade i Sverige. Det är Arlas sätt att garantera svensk råvara från svenska Arlabönder. Dessa produkter måste tillverkas på svensk mjölkråvara för att få säljas.

Produkter som inte tillverkas i Sverige utan i andra länder är: Apetina®, Castello®, Kelda®, Arla Köket® Kesella, Yoggi Yalla®, Tropicana® och God morgon®. Det framgår alltid på förpackningen var produkten är tillverkad. De produkter som är tillverkade vid Arlas mejerier i andra länder kommer från Finland, Danmark eller Tyskland.

Produkterna som innehåller utländsk råvara behöver inte märkas. Gällande lagstiftning säger att man inte behöver skriva vare sig tillverkningsland eller råvarans ursprung när det gäller mejeriprodukter. Däremot kan man frivilligt ange råvarans ursprung, vilket Arla gör. Under våren 2014 har Arla tydligare börjat lyfta fram att alla produkter med en röd Arla Ko® innebär 100% svensk råvara. Arla har också satt igång ett arbete med målet att ursprungsmärka råvarans ursprung i alla konsumentprodukter som de säljer i Sverige.

För att se vart en produkt är tillverkad så märks förpackningen med en oval med en siffra i för vilket mejeri som har tillverkat produkten samt en landskod, SE för Sverige. På mjölk och fil står det ”tillverkat av Arla Foods i Sverige” på grund av att det är flera mejerier tillverkar samma produkt.

Om man som konsument vill vara 100 procent säker att det endast är svensk råvara i produkterna ska du endast köpa produkter som har den röda Arla-kon (Arla Ko®)på sig. En Arla Ko® är ingen ursprungsmärkning, utan ett varumärke. Arla Ko® finns främst på basprodukter som mjölk, fil, yoghurt och ost men garanterar ändå att produkterna innehåller 100 procent svensk råvara.

Arla vill ursprungsmärka fler produkter

Arla GMO

Inte garanterad Svensk mjölkråvara ej heller garanterat GMO fri

 

GMO-fria mejerier

100% SVENSK