Ekologiska frukter och grönsaker har klart mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel jämfört med konventionella grödor, enligt en ny studie. 

Besprutad mat är inte nyttig! Välj ekologiskt så långt det är möjligt!

Resultaten är baserade på 343 studier från hela jorden och slår hål på myten om att böndernas odlingssättet inte påverkar kvaliteten på den mat vi äter. Ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål innehåller 19-69 procent mer antioxidanter.

En förklaring kan vara att växter som inte skyddas av bekämpningsmedel producerar fler antioxidanter för att skydda sig mot skadedjur. Testerna visar även att halterna av giftiga metaller är högre i konventionellt odlad mat än ekologisk.

Det kanske är dags att införa varningstext på besprutade livsmedel (som på cigarettpaketen) T.ex. “Denna produkten är besprutad och kan öka den s.k. cocktaileffekten och gör att kroppen påverkas negativt. Besprutningen syftar endast till att ge producenten bättre ekonomi” Eller vad tycker du?

Filmen som var producerad av Lowe Brindfors och Felix Herngren fick stor uppmärksamhet och belönades med reklamvärldens främsta utmärkelse Cresta Awards, för bästa reklamfilm. Det var den som gav upphov till den segslitna striden mellan KF och Sveriges Spannmålsodlare som ansåg att filmen pekade ut konventionella lantbrukare som miljöbovar. KF vann målet.

Sveriges Radio Stor analys av ekologisk mat

Se videon BYT TILL EKO för vad är O-ekologiskt egentligen?

1377441_10152253866796609_1959780647_n

organic-food-1 images (4)

Källa:
Klart fler antioxidanter i ekomat
Clear differences between organic and non-organic food, study finds