Alla beroenden har en sak gemensamt – Kraftig belöning av hjärnans belöningscentrum

Kan sött godis öka risken för alkoholism och andra drogberoenden? Ja, enligt ny forskning från bland annat Uppsala Universitet.

Allt som är starkt belönande ger en kraftig aktivering av hjärnans belöningscentrum. Droger som nikotin, alkohol, koffein och socker ger en mer måttlig aktivering.

Sockerberoende
är ett beroende av socker i alla dess former samt snabba kolhydrater  ex. vitt mjöl. Våra kroppar omvandlar nämligen kolhydrater till glukos.

Beroendet är dock omtvistat bland svenska läkare och det har inte fått officiell status som en sjukdom. Somliga får humörsvängningar, glömska  och sömnproblem, andra blir sugna på substanser som stimulerar på liknande sätt, som alkohol och nikotin.

Aldrig förr har vi levt i ett tidevarv med så mycket dolt socker, något som förvandlat många av oss till slavar under begäret efter något sött.
Men det går att bryta mönstret och säga hej då till sötsuget.

Sugen på något sött trots att du dragit ner på godisätandet? Du är inte ensam. Förklaringen är att vi får i oss socker vi inte märker, den dolda varianten. Som tyvärr livsmedels industrin övergår till mer och mer.  Vi får i oss dolt socker hela tiden!

Vitt mjöl och socker är raffinerat och vår stenåldershjärna hänger helt enkelt inte med!

När sockermolekylerna kommer farande i blodet känner vi genast välbehag. Men när insulinet gjort sitt och blodsockret sjunker kommer suget efter något sött tillbaka. Vi äter igen, och karusellen är i full gång. Då får vi ett insulinpåslag hela tiden och skadorna det ger märks oftast inte förrän efter många år.

Idag finns inte finns någon färdig socker avvänjningsmetod som fungerar på alla. Varje person är biokemiskt unik.  Vissa klarar frukt, andra inte. Man får pröva sig fram, men alla vinner på att dra ner på sin sockerkonsumtion.

Mitt råd är att sluta med socker, nikotin och alkohol helt. Det låter kanske hårt men jag tror inte det finns någon genväg att bryta ett beroende. Det är olämpligt att byta ett missbruk mot ett annat.

Med andra ord så kan frekvent godisätande ökar risken att hamna i ett alkoholmissbruk – och tvärtom.
För att de olika typerna av aktivering kan samverka och förstärka varandra.

SR: Rökning och sötsaker banar väg för alkoholism

Om socker vore en ny substans som lanserades idag som tillsats i livsmedel, skulle den omedelbart totalförbjudas!

 

Mer information om sockerberoende