Vad är glutamat?

Glutamat är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och det finns glutamatreceptorer i hela kroppen inte bara i hjärnan som många tidigare trott.  I kroppen bryts aminosyran ut från proteinet, varefter det kan verka som signalsubstans. Under normala förhållanden så behöver vi dessa för normal funktion av hjärnan bland annat. Glutamat finns även naturligt i parmesanost, lök, svamp, grönsaker och soja.

Industriframställd glutamat är inte naturlig.
Glutamat E621-E625. Livsmedelsindustrin framställer Glutamat (Salterna av glutaminsyra) som tillsätts för att göra maten “godare” eller förstärka matens smak eller dölja en dålig råvara och är vanlig i  i halvfabrikat, snabbmat med mera.

Kärt barn har många namn
Jag upplever att livsmedelsindustrin har tagit bort Glutamat från ingrediensförteckningen för att allt fler väljer bort mat med tillsatt glutamat. Glutamat som döljer sig under många namn. Benämns även som smakförstärkare, Jästextrakt, MSG/monosodium glutamate, mononatriumglutamat, natriumglutamat, glutaminsyra, kalciumglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumglutamat. Allt är samma sak men med olika namn.

Tillsats av glutamat är inte tillåtet vid KRAV livsmedel men det är ingen garanti för att det inte finns t.ex. jästextrakt i ekologiska livsmedel (ej Krav) t.ex. Kung markattas eller Renee Voltaires buljonger.

Överdriven glutamataktivering förknippat med många neurologiska sjukdomstillstånd, bland annat epilepsi men nu även ett gödningsmedel för cancer visar ny forskning.

Det finns många larmrapporter och många forskare menar att detta är en av de farligaste tillsatserna som används.

  • Livsmedelsindustrin stoppar in glutamat i nästan alla halvfabrikat för att dölja dåliga eller smaklösa råvaror.
  • Glutamat stör hjärnans funktion och kan orsaka illamående, sömnproblem, migrän, ADHD, astma, depression, nästäppa mm.
  • Glutamat ökar aptit och minskar mättnadssignaler.
  • I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna.
  • Speciellt barn är extra känsliga mot glutamat. Rimligen beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik.
  •  Upp till en fjärdedel av befolkningen reagerar på höga doser glutamat, ofta utan att själva förstå sambandet.
  • Livsmedelsverket menar att det inte finns så stora risker i de mängder som de förekommer i mat, men säger samtidigt att man kan drabbas av överkänslighetsreaktioner och de rekommenderar att undvika det om man kan?!

Ny forskning i PubMed visar att även Glutamat stimulerar tillväxten av cancer aerobt (syrerikt), den fungerar som ett gödningsmedel. Medans Warburg hypotesen enbart gäller cancertillväxt anaerobt (syrefattig, sur miljö)!

En av de mest lömska tillsatserna är nog natriumglutamaten även numera känd under namnet jästextrakt. I stora industrier som ofta inte använder sig av direkt dagsfärska och högkvalitativa råvaror som kokats och bearbetats till sin oigenkännlighet, går lätt smaken förlorad. Då behövs det fuskas till syntetiska aromämnen och smakförbättrare för att vi människor frivilligt ska äta varan.

Växande köpmotstånd mot glutamat
Konsumenternas köpmotstånd ökar och de lyhörda livsmedelstillverkarna börjar nu inser detta.

Det skrevs en hel del i tidningarna för några år sedan om hur många komplikationer i form av allergier och sjukdomsbilder som dök upp i samband av kost innehållandes natriumglutamat. Industrin lyssnade och tog bort glutamaten ur deras sortiment, sa de. Men gjorde de verkligen det?

E-ämnen ersätts med nytt namn jäst
Sedan en tid tillbaka är natriumglutamat som var en av de vanligaste smakförstärkarna på marknaden borta. E-621 hade plockats bort efter många klagomål från konsumenter och kvällspress. Många producenter har tagit bort själva E-numret från listan. Lömskt nog dök genast upp en ersättare till den omdiskuterade smakförstärkaren och istället har vi fått två nya ord: jästextrakt och maltodextrin,  vilket bara är ett finare och mer naturligt klingande namn för samma substans (det finns naturligt jästextrakt med men så är inte fallet här). Förutom att glutamat är väldigt farligt i sig, så kan effekten av skadligheten öka drastiskt om man får i sig lightprodukter som innehåller sötningsmedel som tex. aspartam, eftersom det då blir en synergisk effekt mellan dessa ämnen.

Se upp för
Buljong med smakförstärkare, jästextrakt eller hydrolyserat sojaprotein, vilket kan bli en utmaning för den medvetne konsumenten. Det blir inte bättre för att den kallas bouillon eller fond. Värst är nog den så kallade drick-buljongen, som inte ens behöver kokas upp. Förutom tre smakförstärkare innehåller den härdade fetter, färg- och aromämnen, emulgeringsmedel och arom och så lite pulver från grönsaker.

Barn
Speciellt barn är extra känsliga mot glutamat. Rimligen beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Det är viktigt att undvika glutamater, då de lagras i frontalloberna och hindrar hjärnan att producera GABA signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. Glutamat är GABA’s motsats.
Livsmedelsverket menar att det inte finns så stora risker i de mängder som de förekommer i mat, men säger samtidigt att man kan drabbas av överkänslighetsreaktioner och de rekommenderar att undvika det om man kan!

Detta jästextrakt används som smakförstärkare i många industriellt förarbetade livsmedel som soppor, korvingredienser och färdigrätter. Jästextrakt fyller samma funktion som natriumglutamat, alltså förstärker smaken på din mat. Skillnaden är att den räknas som ett livsmedel och därför inte behöver dokumenteras på samma sätt när det gäller renhet, toxikologi, framställningsmetod och så vidare. Maltodextrin kan ha snarlika effekter på kroppen som MSG (Glutamat). Maltodextrin är en kedja uppbyggd av glukosenheter. Det framställs från stärkelse och används ofta för att få volym i maten.

Dåliga argument
Livsmedelsverket menar på att de inte har någon anledning att lägga sig i hur industrin använder preparatet eftersom det inte klassas som en tillsats utan som en råvara likt alla andra. Glutamattillverkarna och Livsmedelsindustrin hävdar att glutamat är ofarligt. Läs om hur de manipulerat forskningsresultat och försökt dölja riskerna med glutamat.

Kinarestaurang-syndromet
Glutamat är en tillsats vars risker först uppmärksammades som det s.k. Kinarestaurang-syndromet. Personer som ofta åt kinamat klagade över huvudvärk, astma, humörsvängningar och andra diffusa symptom efter att de ätit. I kinesisk matlagning tillsätter man stora mängder glutamat som smakförstärkare och de höga doserna under lång tid gjorde att riskerna först upptäcktes bland kinakrogarnas stamgäster.

När man insett sambandet kom även kritiken mot livsmedelsindustrin som okritiskt tillsätter glutamat i nästan alla halvfabrikat. Den ständiga överdoseringen av glutamat i kosten gör att antalet personer som utvecklar överkänslighet bara ökar. Undersökningar visar att 10 till 25 procent av befolkningen reagerar negativt på något sätt om de utsätts för höga doser glutamat.

Glutamat är en exitotoxin.
Glutamat förstör hjärnceller och celler i kroppen, då blod-hjärnbarriären inte skyddar. Excitotoxicity är den patologiska process genom vilken nervceller skadas eller dödas av överdriven stimulering av neurotransmittorer såsom glutamat och liknande ämnen, det inträffar när receptorer för excitatoriska neurotransmittorn glutamat (glutamatreceptorer). Höga nivåer av glutamat, kan orsaka excitotoxicitet genom att låta höga nivåer av kalciumjoner (Ca2 +) komma in i cellen och aktiverar ett antal enzymer, däribland fosfolipaser, endonukleaser och proteaser såsom kalpain. Dessa enzymer går vidare till skador cellstrukturer såsom komponenter i cytoskelettet, membranet, och DNA.

Excitotoxicitet kan vara inblandade i ryggmärgsskada, stroke, traumatisk hjärnskada, hörselskador (genom t.ex. bullerexponering) och neurodegenerativa sjukdomar i det centrala nervsystemet (CNS) såsom multipel skleros, Alzheimers sjukdom, amyotrofisk lateralskleros (ALS), Parkinsons sjukdom, alkoholism eller alkoholabstinens och särskilt alltför snabb tillbakadragande bensodiazepin, och även Huntingtons sjukdom. Andra vanliga förhållanden som orsakar alltför glutamatkoncentrationer runt nervceller är hypoglykemi. Blodsocker är den primära glutamatborttagningsmetod. Personer i excitotoxisk chock får aldrig falla i hypoglykemi. Behandlingen med 5% glukos dropp ges under de akuta stadierna av excitotoxisk chock tillsammans med glutamatantagonister. Om man samtidigt får en dehydrering ökar koncentrationerna av glutamat i mellan synapserna och epilepsi kan utlösas av en ansamling av glutamat mellan de synaptiska neuronerna. När glutamat koncentrationen når högre nivåer, dödas neuroner genom en process kallad apoptos.

Glutamatfria produkter
Antalet glutamatfria restauranger ökar också. Skylten ”No MSG” (Mono-Sodium Glutamate) hänger idag utanför många restauranger runt om i världen. Det har blivit ett viktigt konkurrensmedel. Översta bilden kommer från restaurang Lao Wai i Stockholm, snabbmatskedjan Baja Fresh i USA, en känd fiskrestaurang i Thailand samt ett par kinakrogar i USA. Att vara glutamatfri blir allt viktigare för restauranger som vill profilera sig.

Varför vill industrin tillsätta glutamat
Glutamat används som smakförstärkare av livsmedelsindustrin. Behandlade råvaror och hårt raffinerade halvfabrikat är ganska smaklösa och med hjälp av glutamat kan man dölja detta. Proteiner får en mer köttig smak med glutamat tillsatt även om det inte finns något kött i matvaran. Ett utmärkt sätt att lura smaklökarna – och kunderna. (Ser du att glutamat är tillsatt är det en varningsflagga för att det troligen är en undermålig produkt som skulle vara smaklös om man kände den verkliga smaken.)

Reaktioner på glutamat kan uppträda direkt eller komma med upp till två dygns fördröjning, vilket gör att många kan vara överkänsliga utan att inse detta. Reaktionerna kan skilja sig stort mellan olika personer.

Några exempel på reaktioner är migrän, astma, huvudvärk, illamående, diarré, ångest, panikattacker, hjärtklappning, sömnstörningar, epileptiska anfall, synrubbningar, depression och humörsvängningar. Man kan också känna konstiga förnimmelser i nacken, underarmarna, ansiktet och bröstkorgen. Det kan vara en brännande känsla, stickningar, domningar eller en tryckande känsla. Den omedelbara överkänsligheten är inte en allergi utan ska jämföras med en negativ reaktion på en centralstimulerande drog.

Notera att, även om du inte har några av dessa reaktioner och glatt äter stora portioner kinamat och snabbmat, belastas kroppen av den ständiga överdoseringen av glutamat. Skadorna ackumuleras successivt och till slut utvecklas överkänslighet. Hur skadar glutamat centrala nervsystemet? Glutamat är en aminosyran som i höga koncentrationer fungerar som ett centralstimulerande neurotoxin och dödar hjärnceller.

Det finns naturliga Glutamatblockerare som dämpar de negativa effekterna t.ex. Flavonoider (kurkumin, resveratrol mfl.) antioxidanter reducerar glutamatreceptorernas aktivitet.

Leta efter alternativen
Vill du undvika smakförstärkarna? Ha då för vana att inte köpa hel eller halvfabrikat, gör dina egna kryddblandningar. Läs alltid på innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan. Den senaste tiden har det kommit ett par olika buljonger på den svenska marknaden som inte innehåller smakförstärkare, jästextrakt eller andra industriella ingredienser, men de finns tyvärr inte överallt. En av de senaste är den färska kycklingbuljongen från Stockpot, som kokas strax söder om Stockholm av skrov från ekologiska Bosarpskycklingar och ekologiska grönsaker och kryddor. Ett annat alternativ om du inte hinner göra egen buljong är att fråga i charkuterier fiskbutiker som ibland gör buljong som grundar sig på äkta vara.

Ekologisktbiofood-buljong-utan-jast-och-socker-eko-220-g
Biofood har numera en som är utan jäst och socker. Det danska märket Natur Compagnie har kravmärkt kycklingbuljongtärning. Cajsa Warg på Södermalm i Stockholm tar hem den.
Eller välj ett Örtsalt t.ex. Herbamare, det funkar precis lika bra om inte bättre!

Källor:

A role for glutamate in growth and invasion of primary brain tumors
The Truth About Cancer A Global Quest Episode 4
Svenska dagbladet – Smakämne ökar risken för att du blir fet
Science daily – MSG (monosodium glutamate) use linked to obesity
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/smakamne-okar-risk-att-bli-fet_1715405.svd
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813164638.htm
Expressen – Giftet i din mat
http://www.expressen.se/halsa/giftet-i-din-mat/

Natural news – Dr Russel Blaylock on MSG toxicity
http://www.naturalnews.com/035555_Russell_Blaylock_interview_excitotoxins.html
I färdigförpackad mat är den som sagt väldigt vanlig, du kan hitta jästprotein, jästextrakt,
hydrolyserat vegetabiliskt protein, vegetabilisk protein. Källa: Du är vad du äter Gilian McKeith
”E-nummerboken” av Orla Zinck och Torben Hallas Möller
Russell L. Blaylock ”Excitotoxins: The Taste That Kills” Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 111.
Fotnot: Reif-Lehrer, L. (1977). A questionnaire study of the prevalence of Chinese restaurant syndrome. Fed Proc 36 pp 1617-1623.