Dolda sockerfällor i ”allt”

35917_sockerAtt det finns mycket socker i läsk, godis, juice och ketchup vet vi. Men vi har fått mejl av er tittare som undrar om det inte finns misstänkta sockerfällor utan att man tänker på det, i en massa olika livsmedel. – Jag ska kolla hur mycket socker jag får i mig på en helt vanlig dag med helt vanlig mat, lovar Mathias Andersson.

Frukost: lättfil, fiberflingor, juice 1dl och en äggmacka med kaviar på grovt bröd. (13 sockerbitar)

Mellis: Risifrutti och lite naturgodis. (9 sockerbitar)

Lunch: En färdig låda Wallenbergare med potatismos. (6 sockerbitar)

Middag: Blodpudding med bacon och vitkål med lingonsylt. (7 sockerbitar)

Kvällsfika: En knäckemacka med leverpastej och smörgåsgurka. (1 sockerbit)

Totalt: 36 sockerbitar, det vill säga dubbelt så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar.

– Oj, det trodde jag inte, säger Mathias. Jag åt ju bara helt vanlig mat. Jag avstod bullen och stoppade inte i mig något uppenbart sött.

– Hade det varit en helg, hade du lätt fördubblat dina 36 sockerbitar, konstaterar Sofia Antonsson, legitimerad dietist. Vi dricker 100 l läsk per person och år, och äter 15 kg smågodis per person och år.

Varför är det socker i färdigmat?

– Det är en utfyllare, vi gillar den söta smaken så den säljer, svarar Sofia.

– Det jag slogs av, fortsätter Mathias, var att alla färdiga maträtter jag kollade på innehöll socker. Det var faktiskt en ögonöppnare för mig. Vi får i oss socker oavsett om vi vill det eller inte.

– När jag var liten var det inte en människa som höjde på ögonbrynen eller brydde sig om man åt  söt yoghurt med kalaspuffar till frukost varje dag, säger Mathias Andersson. Men om jag, eller mina barn, skulle göra det idag så skulle många skaka på huvudet åt mig med tanke på att det är så uppenbart mycket socker i det.

Professor tipsar

Martin Ingvar, läkare och professor i neurovetenskap på KI, har skrivit boken Hjärnkoll på maten, och han förklarar att det i många livsmedel är så lite kvar av grundprodukten, så man tillsätter socker som smaksättning.

– I längden förskjuter det våra smaksystem så vi tycker att mat som inte är sockrad smakar onormalt och för lite, fortsätter Martin Ingvar, och det är det som är det allvarliga. Att vi sakta men säkert driver över vårt eget beteende att inte råvaror smakar gott, därför att vi har aldrig smakat råvaran.

Hur ska man då ha koll?

– Ett trick är att alltid ta yttervarv i butiken, svarar Martin. Där finns de livsmedel som byts ofta. Det andra är skaffa dig grundläggande kunskaper om hur man lagar mat från grunden. kan du ett 20-tal trick kan du laga utmärkt mat som är väsentligt billigare.

Källa SVT

Frukostens värsta sockerfällor