Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar. Halva Sveriges befolkning har ett så stort intag av fosfor att de berörs.

Fosfor är ett av de vanligaste ämnena i människokroppen och behövs för alla levande celler. Men lagom är bäst.

Fosfor finns naturligt i exempelvis mejerivaror, kött, fisk, ägg, nötter och baljväxter. Men det som framför allt drivit upp intaget på senare år är fosfater i tillsatser.

Men livsmedelsbranschen mörkar – trots att varannan svensk är i riskzonen, skriver Svenska Dagbladet.

Det handlar till exempel om frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk.
Kroppen behöver ett rekommenderat dagsintag på 600 mg enligt Livsmedelsverket, men i Sverige ligger meddelintaget på 1.242 mg för kvinnor och 1.541 mg för män. Enligt forskarna innebär en dos på över 1.400 mg per dygn ökad dödlighet.

En av rapportförfattarna, Alex Chang, påminner att det än så länge “bara” handlar om en observationsstudie. Forskarna kan se en tydlig samvariation men kan ännu inte bevisa orsakssamband. “Mer forskning behövs för att förstå vilka effekter fosforintaget har på hälsan”, säger Alex Chang till SvD.

Tillsatserna har en viktig funktion att förlänga hållbarheten och binda vätska i färdigmaten. Tillsatserna används som smak- och konsistensgivare, antiklumpmedel och för att minska koktiden. Fosfor tillsätts för smaken i cola-drycker och ger käslan av bubblig friterad yta på potatischips.

“Vi har länge sett det här sambandet för människor med njursjukdomar med det är först nyligen vi har insett att det också har betydelse för hela befolkningen”, säger Janeen Leon, vid Metrohealth Medical Center till Foodnavigator-usa.com

“Tillsatserna har en viktig funktion för många tillverkare. Om de inte vill minska innehållet bör de i stället frivilligt deklarera innehållet på etiketten”, säger hon enligt SvD.

Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket, berättar att frågan om fosfater redan klassats som högprioriterad inom EU.
– Enligt nuvarande planer ska en översyn ske 2018 men jag tror att det kommer tidigare. Läs mer på SVD

Kommentar:
Redan 2018 planeras en översyn… Oj, det gäller att ligga i och ta saker på allvar. *ironi*