Se del 1 och del 2

Vad är orsaken till hjärtsjukdom? De senaste decennierna har hypotesen om mättat fett varit vilseledande p.g.a. kolesterolteorin i tron om att det gav hjärtsjukdom. Livsmedelsindustrin har i sin tur eldat på vår fobi och påverkat både innehåll utifrån denna teori och vårt val av “nyttig” mat och “säkra” kolhydrater. Det är inte vetenskap utan marknadsföring baserad på den största myten i vår tids medicinska historia. Men nu håller vi på att få ett medicinskt paradigm.

Nyligen sände Australiens främsta vetenskapsprogram på TV, ABCTVCatalyst, ett avsnitt i ämnet.  Man intervjuar många läkare och experter och flertalet menar att den överförenklade kolesterolteorin helt enkelt är fel.

Vi har fått höra att läkemedel till lägre kolesterol kan rädda liv. Och nu över 30 miljoner i hela världen tar medicin för att sänka lens2305990_1337411222___A__akolesterolhalten i blodet. Men vad händer om majoriteten av dessa patienter inte kommer att gynnas av att ta dessa piller? Och vad händer om läkemedelsföretag förvränger data för att göra kolesterolsänkande mediciner verka mer effektiva än de är?

Läkemedelsföretagen ställer ofta inte rätt frågor till patienter för resultatet skulle förmodligen inte gynna dom. Det kan till och med vara så att sidoeffekter från medicinen gör att patienter inte kan dyka upp för att rapportera om sidoeffekterna. Forskare uppskattar att det finns ett mörkertal av rapporterade sidoeffekter som förmodligen är 100 ggr fler än det som har rapporteras. Exempel på bieffekter kan vara: Impotens, muskelproblem, värk, leverskada, humörsvängningar, fosterskador, cancer mm.

Dr Maryanne Demasi granskar läkemedelsföretagens miljard industrin under mikroskop, och frågar vem som verkligen drar nytta av att ta kolesterolsänkande medicin?

Visste du att…

 • kolesterol inte är ett dödligt gift, utan en molekyl som är helt oumbärlig för att våra celler ska kunna fungera normalt?
 • högt kolesterol skyddar dig mot infektionssjukdomar?
 • din lever producerar tre till fyra gånger mer kolesterol än vad du äter? så om du inte äter kolesterol kommer kroppen bygga det själv. Så om du äter t.ex ägg då kan ju levern göra något annat (renovera, bygga eikosanoider, ta bort gifter eller vad den nu ska göra.)
 • denna produktion ökar när du äter för lite kolesterol och minskar när du äter mycket?
 • Livsmedelsverket trots flera påstötningar inte har lyckats komma upp med bevis på att mättat fett är farligt för hälsan?
 • WHO och FAO har erkänt att deras kostråd är felaktiga; att det inte finns några studier som har visat att mättat fett är farligt för hälsan?
 • äldre människor med högt kolesterol lever längst?
 • patienter med akut infarkt har lägre kolesterol än friska människor?
 • att risken att dö av en infarkt är störst för dem som har lägst kolesterol?
 • stress kan öka kolesterolet med 30-40%? Då kanske det är bättre att sänka stressen istället.
 • kolesterol bygger om solstrålarna till D-vitamin?
 • kolesterol är byggnadssten i gallvätska? så äter vi mer fett så får vi naturligtvis mer kolesterol. (logiskt)
 • våra könshormoner tillverkas av kolesterol? (sänker vi kolesterolet leder det ofta till impotens)
 • hjärnan består till största delen av kolesterol?

Därför är det väl dumt att försöka sänka det?!

Hur kan vi förebygga hjärtsjukdom?

 • mindre socker (läsk, juice, godis)
 • mindre stärkelse (som potatis, bröd, pasta och annan skräpmat)
 • mindre vegetabilisk olja med högt omega-6 (solrosolja, majsolja mfl)
 • ingen rökning
 • inga härdade fetter eller transfetter
 • gärna fysisk aktivitet, något som gör att du rör på dig.
 • minska stress och få tillräckligt med sömn
 • ät riktig naturlig mat
  Underskatta inte matens betydelse, den kan vara den bästa medicinen eller det långsammaste giftet.

Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten

2009-04-08 publicerades en debattartikel i Dagens Medicin skriven av ett 20-tal forskare, professorer och läkare:

Varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet, skriver Uffe Ravnskov med flera.

Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.

 

Uffe Ravnskov:

Här kommer några fakta Klicka på länkerna om du vill veta mer eller om du vill ha hänvisningarna till den vetenskapliga litteraturen som texten är baserad på

1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig “gott” eller “ont”; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer. Mer om detta.

2. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt. Mer om detta

3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost. Mer om detta

4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter. Mer om detta

5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv. Mer om detta

6. Den nyare sortens kolesterolsänkare, statinerne förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, både hos försöksdjur och hos människor. Mer om detta

7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt. Mer om detta

8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom. Mer om detta

9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskaper, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.
Mer om detta

Läs om Kolesterolmyter av Uffe.