Riksidrottsförbundet har gått ut med en video om riskerna med kosttillskott för idrottare.

Dom som säljer och tillverkar kosttillskott gör det för att tjäna pengar, din hälsa är inte deras främsta prioritet. Var därför skeptisk mot ordet ”Godkänd” för det finns ingen auktoriserad aktör eller myndighet som godkänner kosttillskott i Sverige.

Akta dig särskilt för ord som ”Uppiggande”, ”Fettförbrännare”, ”Muskelökare”, Prestationshöjare de innehåller oftast något otillåtet och medför störst risker för hälsan.

Var uppmärksam på innehållsförteckningen MEN även om den ser okej ut, kan burken innehålla doping och hälsofarliga substanser. Det saknas ofta vetenskapligt stöd för de effekter som de påstås ha.

Många produkter kan direkt vara farliga för hjärta, lever och njurar även en överkonsumtion av vitaminer och mineraler är direkt ohälsosamt. Är t.ex Fitline vitamintillskott bra eller är det bara en dyr bluff  i ett pyramidspel?, läs vad svenska läkare tycker och bedöm själv. Många kosttillskott innehåller mycket fruktos, koffein, syntetiska sötningsmedelsoja, citronsyra och “hemliga örter”?! Det finns flera exempel Forever Living, Kyäni, Herbalife m fl.

Det finns seriösa på marknaden också t.ex. Holistic med riktigt genomtänkta produkter eller Alpha Plus, Thorne Research och Helhetshälsan mfl.kosttillskott
Satsa främst på att äta naturligmat och ett högt näringsinnehåll och komplettera efter behov.

Glöm inte att ge kroppen vila och sömn.
Då kommer din kropp få bästa återhämtningen.

Är du beredd att ta risken?

  • Att få hjärtinfarkt
  • Att få lever problem
  • Att bli fälld för doping

Det finns risker med kosttillskott. Du kan inte alltid få fördelar av extra vitaminer, man kan endast minska symptom vid brist (tänk dig ett vattenglas när det är fullt är det fullt). En del vitaminer kan vara skadliga i överdos.

Stress -Tänk på att om tarmen inte kan ta upp näring p.g.a stress, kan den inte ta upp kosttillskott heller. Stress gör att blodet inte når huden lika bra och då fungerar ju inte “transportören” för t.ex. solljus. T.ex. välklädda Eskimåer hur har de överlevt kan man undra (lite sol i ansiktet och späcket från narvalen mm?) underskattar vi matens betydelse. Det är oftast enkelt att ta ett litet piller men tänk efter, ät alla vitaminer, mineraler och antioxidanter genom din mat först och främst då det är svårare att överdosera t.ex. så är det svårt att överdosera flera kilo broccoli eller 35 st ägg. ;-) Komplettera endast vid behov ifrån seriösa företag.

Piller är piller och mat är mat. Att lyfta ur ämnen ifrån grönsaker och stoppa in dem i en tablett gör dom ofta verkningslösa t.ex. tomatens Lyckopen, troligtvis beror det på de övriga 6000 olika fytokemikalierna i grönsaken hjälper till att aktivera det.
Läs på om vitaminer och mineraler om symptom vid brist och överdos. Tänk på att t.ex. Kalciumtillskott kan skapa magnesium-, järn- och zinkbrist som kan leda till benskörhet. Så då måste ju mjölk ge starka ben eller hur? ..tyvärr inte.

Tänk på att det går många trender i olika kosttillskott, som bygger på att vi alla behöver lika mycket?! Men har alla stl. 38 i skor? Testerna är gjorda i grupp. Är du en grupp eller en individ?  Det är svårt att tjäna pengar på rådet att äta naturlig mat för dem som säljer kosttillskott. Med en varierad kost utan tillsatser och med lite solljus på huden balanserar kroppen alla ämnen på ett naturligt sätt. Lägg pengarna istället på en middag ihop med din bästa vän.

Innan du börjar äta kosttillskott ta reda på varför du behöver dem och vilka eller har du egentligen brist på sömn, vila, stimulans, ljus eller återhämtning?!

Östrogendominans – vad är det?

Varning för soja!

Soja – inte att rekommendera

_________________________________________________________________________________________

Men det finns det som kan vara bra också!

Vitamin-D – Ät endast om du har har ett underskott p.g.a för lite solljus (okt-april) eller om du är mörkhyad och bor i Sverige. D-vitamin finns t.ex i fet fisk, ägg, kött ost och solljus. Tänk på att du behöver kolesterol för att bygga om solljuset till D-vitamin, så ät inte för lite fett. Stora överskott av D-vitamin förkalkar mjukdelar som t.ex. lungor och njurar.

Selen-Finns i paranötter, nötter, fisk, skaldjur. Hur ofta äter du fisk och skaldjur 4 ggr/vecka? Inte jag heller. Ät 2-4 paranötter per dag så är det fixat :-)

Omega-3 Livets lyx! – Fiskolja är antiinflammatoriskt och balanserar till viss del intaget av för mycket omega-6, blodförtunnande, blodtryckssänkande, mjukgörande i kärl och ökar elasticitet.
Tips: Ta tre sillbitar till frukost det ger dig en bra dos Omega-3 🙂

Ägg är supermat de innehåller alla vitaminer (utom C), mineraler och aminosyror som vi behöver! Det är ofarligt att äta många ägg/dag (inte ens 20st/dag).

Nötter och salt ger ett bra tillskott på mineraler.

Magnesium + B6 är bra, för B6 förbättrar upptaget av magnesiumet. Det finns även magnesium i t.ex mandel, mineralsalt, pumpakärnor mfl. Gör ditt eget ”supersalt” genom att blanda örtsalt med Kelp, Himalaya salt och havssalt med jod.

Magnesium används i minst 400 olika processer och är vi dessutom lite stressade så förbrukar vi massor. Brist brukar ge “myrkryp”, kramp, ökat blodtryck, sämre blodsockerreglering, trötthet, sämre näringsupptag, sämre kalciuminlagring i skelettet, migrän och en hel del till.

Köp inte Magnesiumoxid, -karbonat och -hydroxid för dom har dålig biotillgänglighet, kan ge diarré och kan blockera upptag av folsyra och järn.

Kaffe och träning kan ge magnesiumbrist. -Men ta inte bort kaffe och träning för det. Lägg till nötter istället. 🙂 Mg- laktat, -malat, -citrat, -sulfat och -aspartat verkar vara bästa valen.

Även många kryddor har positiva egenskaper. I tusentals år har människan runt om i hela världen använt sig av örter och kryddor för dess läkande verkan och för smaksättning av maten.  T.ex Kanel, Gurkmeja, Spiskummin, Cayenne, färska örter, Nypon med högt GOPO och många fler.

!Järn– Ät INTE om du inte behöver! Hur vet man det? Via ett blodprov. Överdos kan ge leverskador, öka bakterietillväxt, ökar ledinflammationer och ge huvudvärk. Finns t.ex i frön, kött, fisk, torkade aprikoser och mycket annat, du kan alltid googla.

!Aloe vera– Ät eller drick INTE om du inte behöver! Aloe vera är superbra på många sätt för att det stimulerar cellerna därav de läkande egenskaperna. Tänk på att alla celler stimuleras, även tumörceller kan påverkas.  Att minska på gluten (ett växtprotein som skadar tarmen) gör också att tarmen kan läka bättre t.ex vid IBS.

Lycka till.
Visst är det en kunskapsdjungel 😉