“Flera av de värsta sockerfällorna hittar man i de fettfria produkterna. En fettfri yoghurt innehöll så mycket som fem teskedar socker. En konservburk med Heinz tomatsoppa innehöll fyra teskedar och Mars chokladkaka innehöll så mycket som åtta teskedar socker”

Svenskarnas sockerkonsumtion har under 2000-talet nått historiska rekordnivåer runt 40 kilo per år (upprepas från många okritiska källor)  är grovt vilseledande. Den statistiken inkluderar nämligen bara vanligt vitt socker från sockerrör och sockerbetor.

Allt mer av det socker vi svenskar får i sig kommer idag från importerat godis och läsk, med socker från majs i form av glukos- och fruktossirap. Allt det sockret saknas i vår statistik.

En sockerkonsumtion på 40 kilo per år är redan extremt, jämfört med nivån innan sockerindustrin tog fart på tidigt 1900-tal som bara låg på ett fåtal kilon.

Men nu på 2000-talet kan konsumtionen snarare ha nått 60 kilo per år om alla sockerkällor räknas in. Vad leder detta till? Epidemier av fetma, diabetes samt en mängd olika följdsjukdomar och ett starkt beroende. Alla beroenden har en sak gemensamt

Om vi bryr oss om folkhälsan – särskilt för våra barn – så är det är dags för en sockerskatt nu!

TIPS: Se upp för “Husets vin” det är vanligt att man tillsätter socker i det billiga vinet på krogen, för att det ska smaka bättre. Ibland kan man se de små oupplösta sockerkristallerna i botten på vitt vin karaffer.

Expressen Läkarlarm: Sockret är lika farligt som tobak

Sugar is as dangerous as alcohol and tobacco, warn health experts 

Är socker giftigt och orsaken bakom fetmaepidemin? se videon
Det kan vara den bästa 18 minuter långa introduktionen någonsin om de verkliga orsakerna till fetmaepidemin.

SR: Rökning och sötsaker banar väg för alkoholism