Om du har cancer bör du undvika socker och mjöl av alla slag. Om du inte vill få cancer, föreslår jag att du begränsar ditt sockerintag redan idag. Undvik sådant som snabbt blir till glukos i kroppen och som höjer insulinet, genom att minska intaget av icke artegna (dåliga och snabba) kolhydrater som socker, stärkelse och spannmål t.ex. vitt mjöl, bröd, pasta, potatis, ris, söta drycker, godis, chips, pommes, pizza, frukost flingor (ja även dom nyttiga) och alkohol mm. Om du redan har cancer kan du även minska på mejerivaror där vasslen är insulinhöjande och med fördel utesluta frukt. Att minska dessa har en stor inverkan på levern, bukspottkörteln och cancertillväxt.

När jag var på en föreläsning på Radiumhemmet pratade vi mycket om tumörcellers olika ”liv” och att cancerceller slutar kommunicera med omgivningen och fortsätter att föröka sig okontrollerat, de skaffar sig ”evigt liv” och skapar sin egen blodförsörjning med tiden. Radiumhemmet fokuserar mycket på forskning kring att hitta en medicin. Kostens inverkan ligger inte för utredning i deras forskningsanslag.

Ett lägre blodsocker har stor inverkan på hur effektiv en cancerbehandling kan vara. I mitt tidigare arbete inom medicinteknik för cancerbehandlingar och neurokirurgi kom jag i kontakt med ett sjukhus som heter MD Anderson i USA som rekommenderar sina cancerpatienter att minska på socker och vitt mjöl. Making the Most of Your Cancer Care  – Change unhealthy eating habits. Tyvärr är dom fortfarande lite fettskrämda trots att ny modern vetenskap 2014 bevisar motsatsen men de fokuserar på kostensinverkan på hälsan. MD Andersson are Focused on Health – Foods to reduce inflammation

Kosten är inte den enda orsak till tumörsjukdomar, även om det ökar risken. Livstil, arv och miljö spelar stor roll. Vissa toxiner, virus och även bakteriesmittor ligger nog bakom det mesta, känsligheten varierar men en felaktig kost ökar känsligheten. Med låg kolhydratkost kan man få ett stabilare blodsocker. Men ju striktare kosten är desto bättre blir levern på att bilda glukos av aminosyror, glycerol och laktat via glukoneogenesen. Du kan förlora muskelmassa och viktiga näringsämnen från de grönsaker du utesluter. Kroppen kan bilda glukos inifrån med hjälp av flera olika hormoner Adrenalin, Kortisol, Glukagon och Noradrenalin. Så även med rätt kost drabbas en del tyvärr. I snabbguiden Ät naturlig mat finns exempel på artegen mat, lågkolhydratkost, för att kunna maximera näringsupptaget, balansera sitt blodsocker och på så vis minska insulin och IGF-1 frisättningen.

Ny forskning i PubMed visar att även Glutamat stimulerar tillväxten av cancer aerobt (syrerikt), den fungerar som ett gödningsmedel. Medans Warburg hypotesen enbart gäller cancertillväxt anaerobt (syrefattig, sur miljö)!

Socker och stärkelse göder cancer