Är du också lite busig?

//Svenskarna äter inte som Livsmedelsverket vill. Boven i myndighetens ögon är LCHF-dieten. Men verkets kostråd när det gäller fett är föråldrade hävdar kritiker.

Det är framför allt när det gäller råden om vilket fett man bör äta som en del av befolkningen är oense med Livsmedelsverket. Myndigheten förespråkar nyckelhålsmärkt lättmargarin, flytande matfett och oljor i stället för smör. Men många svenskar gör tvärtom. Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket, tror att det beror på LCHF-dieten som varit i ropet under några år. LCHF står för lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett. En del av förespråkarna för LCHF hävdar att smör är mer hälsosamt än nyckelhålsmärkt lättmargarin.

Livsmedelsverket anser i övrigt att svenskarna har god kännedom om hur man äter nyttigt.

Men så var det det här med fettet. Svenskarna är inte fullt lika entusiastiska när det gäller råden om att välja magra mejeriprodukter och margariner. En tredjedel tycker att det är en bra idé, men lika många anser inte att det är hälsosamt.

– Det är bekymmersamt då den senaste forskningen mycket tydlig visar att bytet från smör till flytande matfett och oljor samt bytet från feta mejeriprodukter till magra mejeriprodukter är mycket viktigt för den framtida folkhälsan, säger Anette.

Göran Berglund, professor emeritus internmedicin vid Lunds universitet,
är kritisk till Livsmedelsverkets råd om lättmargarin.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för det rådet. Att mättat fett skulle orsaka hjärt- och kärlsjukdomar som Livsmedelsverket hävdat i årtionden stämmer inte, säger han till DN.

Göran Petersson är biträdande professor i biokemi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han har bland annat granskat konsumentprodukter, framför allt livsmedel, ur biokemisk synvinkel.

– Livsmedelsverkets kostråd är helt föråldrade – det är obegripligt att de håller fast vid dem, säger han.

Skolorna i Sverige följer Livsmedelsverkets kostråd, enligt skollagen. Även sjukvården följer rekommendationerna.