På tal om alla krav på läkarintyg i skolan för specialkost.
Försäkringskassan, försäkringsbolag, skolor och olika myndigheter. Alla kräver de då och då intyg från läkare. Nu har barnläkaren Pelle Baeck tröttnat på intygshetsen.
I en debattartikel i läkartidningen så sätter Pelle Baeck, som är läkare på barnhabiliteringen i Kalmar, sin läkarlön i pant på att kostnaden för eventuellt fusk som skulle kunna uppstå inte kommer i närheten av kostnaden för att administrera alla intyg.
Halv arbetsdag i veckan
Intygsskrivandet tar idag mycket av Pelle Baecks arbetstid. Han gissar att det rör sig om en halv arbetsdag per vecka. Den arbetstiden skulle han mycket hellre lägga på sina patienter.
– Det handlar om allt från att barn ska ha mjölkfri eller glutenfri kost till att familjer behöver parkeringstillstånd, säger han.
”Lita på folk”
Som det ser ut i dag så är det en läkare som genom sin namnunderskrift ska intyga att patienter har behov av olika saker, som parkeringstillstånd, intyg för att ta med mediciner på sin resa, att familjer behöver bilstöd. Men enligt Pelle Baeck så står allt detta redan i barnens journaler. Han tycker inte att hans intyg gör behovet mer trovärdigt.
– I de flesta fall så intygar jag något som redan finns i journalen, eller något som föräldrarna har sagt till mig. Det blir ju inte sannare för att jag har skrivit under det, säger Pelle Baeck som vill ha till en förändring.
– Om jag själv fick välja en lösning på intygsraserier så skulle det vara att skita i intygen helt. Lita på folk och ha system som fungerar automatiskt om du uppfyller kriterierna för ett bidrag, säger Pelle Baeck.