Tidigare________________________________________________________________________________________________

Resultat

På en vecka och på en förskola skrev ca 120 st på!
De politiker som var på plats tog inte emot våran insamling, utan hänvisade oss till att lämna ett medborgarförslag. De sa att den som vill får lämna medborgarförslag… Efter mötet var det ytterligare ca 10 föräldrar som skrev på  namninsamlingen.

Synd bara att förskolepersonalen ”inte fick” medverka, men ett stort TACK till alla mammor/pappor/farmor/farfar/mormor/morfar/syskon/barn och till er som bryr er om våra barns mat!!

Vad blir nästa steg?

Vi ska lämna in ett medborgarförslag och bifoga namninsamlingen, enligt önskemål från politikerna se Corren.
Just nu håller jag på att författa en text till Namninsamling.se där alla kan skriva på (vem som helst) som vill ha en ändring på skolmaten  (i förskolan, grundskolan och gymnasium!) i Mjölby kommun, så kan även denna bifogas till handlingarna. Jag vill att det ska bli hälsosammare mat för våra barn! Alla barn stora som små bör få rätten till sin framtida hälsa.

Det finns många som vill starta namninsamling nu, det är jättebra. Vi tänker starta en namninsamling via Namninsamling.se

Till er som vill starta namninsamling på traditionellt vis, hör av er till mig jag har fungerande mallar som ni kan använda er av.

Jag återkommer med mer info.

/Eva-Lotta

 

Tidigare________________________________________________________________________________________________

Först vill jag säga att Kostrådsmötet var väldigt intressant och jag tycker Kostservice har många bra planer på gång bl.a. det nya avtalet som kommer att förbättra kvalitén på råvarorna genom kravspecifikationen (via www.MSR.se). Kostservice har verkligen jobbat hårt i ett minfält av lagar, som både hjälper och stjälper till fördel för våra barn.

Nu har jag informerat om Kostrådet till föräldrarna på samtliga föräldramöten på vår förskola. Totalt har vi varit ca: 75 personer! De visade stort intresse, kunskap och ställde många bra frågor. Vi ser fram mot den positiva utvecklingen som det nya avtalet kommer att medföra.

Men jag vill lyfta de synpunkter som vi föräldrar och flera i personalen skulle vilja omarbeta, innan det nya avtalet är frisläppt.
Så på begäran av er föräldrar startar vi en namninsamling med dessa ändringsförslag, som de flesta uttryckte vill vi få bort margariner, tillsatser och lättmjölk. . Barn har rätt att äta näringsrik och bra mat som ger positiv energi, jämnt blodsocker och som är mättande utan en massa onödiga tillsatser.

Det får vara slut på SLV fettskrämda rekommendationer. http://www.dn.se/debatt/mattat-fett-ar-neutralt-for-hjartat/

1.       Vi vill byta ut margariner till smör! Primärt för att Palmolja är huvudingrediens i margarin och vid tillverkning av palmolja skövlas regnskog. Margarin är en industriell smörimitation som har onaturligt hög omega-6-halt. Margariner har en omstridd tillverkningsprocess och livsmedelsverkets analys fann betydande mängder kemikalier T.ex. Hexan och aceton. Flera tillsatser som används i margarin är: emulgeringsmedel, konserveringsmedel, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel, färgämnen och aromämnen. Margariner är statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar. Att kalla margarin för naturlig är både oetiskt och vilseledande. SMÖR är grädde som syras, kärnas och saltas!

2.      Vi vill återinföra mellanmjölken, men helst ha standardmjölk 3% utan att förlora fet ost & riktig grädde 40% Med anledning av att det inte finns någon vetenskaplig grund för att minska på små barns intag av fett. Tar man bort fett minskar intaget av viktiga vitaminer och det ger dålig mättnad. Kliniska studier på fettsnåla råd till barn visar att minskat intag av fett bidrar till ökad fetma.

3.      Vi vill ta bort tillsatserna Natriumglutamat/Smakstärkare/Jästextrakt/Maltodextrin Det finns många larmrapporter och många forskare menar att detta är en av de farligaste tillsatserna som används. De stör hjärnans funktion och kan orsaka illamående, sömnproblem, migrän, ADHD, astma, depression, nästäppa mm. Glutamat ökar aptit och minskar mättnadssignaler, I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna. Speciellt barn är extra känsliga. Rimligtvis beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Det är viktigt att undvika glutamater, då de lagras i frontalloberna och hindrar hjärnan att producera GABA signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet.

Livsmedelsverket menar att det inte finns så stora risker i de mängder som de förekommer i mat, men säger samtidigt att man kan drabbas av överkänslighetsreaktioner och de rekommenderar att undvika det om man kan!

-Är det här verkligen bra mat vi vill ge till våra barn?

Barnens mat bör vara varierad med full feta produkter, mindre socker, fritt från tillsatser och ekologiskt så långt det är möjligt.

Många ser ännu Livsmedelsverkets mossiga påbud som en religiös sanning. Många tror dessutom felaktigt att det finns en lag som tvingar dem att följa gamla fettsnåla råd – en missuppfattning som Livsmedelsverket själva uppmuntrar. Genom att fettsnåla kostråd och tillsatsstinna produkter varit centrala, har många drabbats av ökat sockerbehov och en känsla att aldrig vara riktigt mätt och nöjd.

När våra barn endast serveras dåligt mättande lättprodukter och tillsatser på grund av mossiga kostdirektioner får vi använda vår demokrati (för att påverka Kostservice och våra folkvalda politiker) till att återställa valfrihet och sunt förnuft!

Barnens hälsa måste gå före föråldrade kostråd och prestige!

Vi har nu fått till ett möte med
Kostservice och våra Politiker i Mjölby Kommun den 21 November

Vill du vara med och påverka?
Skriv på namninsamlingen